PROGRAM BAKTI SISWA 
Padatarikh 15 Julai 2012 hingga 17 Julai 2012, Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) telah melaksanakan Program Baktisiswa Al-Azhar (PengenalanPengajian di Mesir) untuk para pelajar Sekolah Agama Menengah Jeram bertempat di Kem Mega Krystal , KualaSelangor.


Program ini diketuai oleh Ustaz Mohd Fakhrul Arif bin Madzlan selaku pengarah yang turut dibantu ahli jawatankuasa yang lain. Program ini dikhususkan kepada pelajar tingkatan enam yang mengambil Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) . Ini merupakan salah satu pendekatan yang  dikehadapankan untuk memberi pencerahan kepada mereka tentang sesi pembelajaran dan cara hidup di Mesir. Ia juga merupakan salah satu objektif yang ingin dicapai .
Selain itu , objektif utama ialah ingin menanamkan minat untuk menyambung pelajaran ke Mesir serta memberi kefahaman sebenar tentang Mesir . Untuk itu , beberapa aktiviti telah dijalankan antaranya adalah slideshow tentang Mesir yang berkaitan Universiti Al-Azhar , mengedarkan pamphlet berkaitan Universiti Al-Azhar dan Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) . Satu modul telah diadakan untuk mengetahui kecenderungan pelajar-pelajar ini.
Dengan kehadiran seramai 34 orang pelajar , respon yang diterima daripada program yang dilaksanakan amat memberangsangkan sekali pun pelajar-pelajar ini mengetahui cabaran yang perlu dihadapi untuk melanjutkan pelajaran ke Mesir . Pihak AJK pelaksana program amat mengharapkan usaha ini dapat menggalakkan lagi kedatangan pelajar-pelajar baru  ke Mesir .


Disediakan oleh,
Siti Maryan bt Sapiny
Unit Tugas-tugas Khas,
Program Baktisiswa Al-Azhar,
BKASM 2011/2012Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]