Cintakan Ilmu & Ulama:"Muhadharah Ammah PMRAM Cawangan Selangor"1 DISEMBER 2012, Kaherah – Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) di bawah Lajnah Pendidikan BKASM sesi 2012/2013 telah mengadakan satu Muhadharah Ammah yang dibentangkan oleh Al-Fadhilatul Syeikh Asyraf Hamid Hasanain dan diterjemah oleh Ustaz Muhd Shahir bin Shahbudin,Penasihat MKKK.Muhadaharah diadakan di Musolla Darul Ehsan,Kompleks Hayyu A'syir. Ia diadakan untuk meningkatkan thaqafah ahli dalam memahami konsep,peranan dan manhaj tasawuf yang sebenar dalam pembinan ummah. Disamping itu muhadharah ini juga bertujuan melahirkan rasa "Cintakan Ilmu" dalam kalangan ahli dan rasa kepentingan berdampingan dengan para ulama' khususnya masyaikh Al-Azhar . Selain itu juga,Muhadharah ini merupakan salah satu usaha bersama untuk menjayakan pembawaan BKASM pada sesi ini iaitu " Pasak Keilmuan Teguh Pemikiran"
            Majlis ini dimulai dengan alunan burdah dan qasidah yang diketuai oleh saudara Ahmad Muizzuddin bin Mohd Kamarul Zaman (dari BKAN Selangor). Ramai dikalangan ahli PMRAM cawangan Selangor turut serta menghadiri majlis ini ,dan tidak dilupakan beberapa orang ahli dari PMRAM cawangan yang lain turut memeriahkan.Pelbagai nasihat yang telah diberikan oleh Al-Fadhilatul Syeikh Asyraf Hamid Hasanain kepada para hadirin berkaitan manhaj tasawuf yang sebenar.
            Majlis diakhiri dengan sesi soal jawab dan sedikit jamuan Sehubungan dengan itu, BKASM mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang menghadiri majlis ilmu ini.Semoga kita semua dapat memanfaatkan ilmu  yang disampaikan oleh para mua'lim serta dapat mengaplikasikannya alam kehidupan seharian.

Sekian,Wallahua’lam
“Pasak Keilmuan Teguh Pemikiran”
“Memartabatkan Keilmuan Memimpin Kesatuan”

Yang menjalankan tugas,
FATIN NADIA BINTI MASRI
Setiausaha Muhadharah Ammah Siri Pertama,
Lajnah Pendidikan,
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir  '12/'13.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]