SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI

BADAN KEBAJIKAN ANAK SELANGOR MESIR SESI 2016/2017

" "

Jumaat, Ogos 24, 2012

CIRI – CIRI SEORANG PENDAI’E




من قال لا إلـه إلا الله فهو الداعي

Mafhum daripada hadis ini ialah

“Barang siapa yang mengatakan TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH adalah seorang dai’e”.

Namun adakah kita semua sedar dan pernahkah terlintas dalam benak pemikiran kita ini bahawasanya kita ini adalah seorang daie ataupun pendakwah? Justeru adakah kita sedar akan ciri-ciri yang melayakkan kita ini digelar sebagai seorang dai’e? Seorang daie perlu mempunyai ciri-ciri yang membezakan diri nya dan juga manusia biasa yang lain. Antara ciri – cirinya adalah seperti berikut :


  • Seorang daie mesti berfikiran luas dan positif.



Hal  ini merupakan suatu kewajipan bagi seorang dai’e kerana secara umumnya seorang pendai’e akan menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran yang pelbagai namun biasanya cabaran mahupun dugaan yang dihadapi adalah amat memeritkan. Tanpa berfikiran luas dan positif, amat sukar untuk seorang pendai’e menghadapi dan mengatasi mehnah dan tribulasi yang sentiasa datang.

  •  Seorang dai’e mampu berfikir dengan kreatif dan bijaksana.



Hal ini amatlah diperlukan kerana mad’u kepada seorang pendaie adalah terlalu ramai ,  justeru bagaimanakah kemampuan pendaie untuk mengaplikasikan pembawakan yang hendak dibawa kepada madu samada sesuai dengan keadaan mad’u tersebut.

 Firman Allah Taala yang mafhumnya :

“Serulah (manusia) kepada jalanTuhanmu dengan hikmah dan bijaksana…”
                                                                                                                                      An-Nahl : 125

  •                 Seorang pendaie mestilah seorang bersedia untuk berkorban.


Secara umumnya seorang dai’e hendaklah bersedia berkorban samada dari sudut harta, jiwa dan segenap kepunyaannya apabila tiba masanya tidak kira senang mahupun susah demi  memastikan rantai perjuangannya selama ini dapat diteruskan dan kekal dari generasi ke satu generasi.

  •                 Seorang pendaie mestilah seorang yang berjiwa sosial.


         Orang yang suka menutup diri ( bersendiri ), bererti dia tidak memiliki jiwa sosial, dan sesiapa yang tidak memiliki ciri ini, maka dia tidak layak menjadi dari sebahagian pendukung dakwah ini yang secara umumnya tertegak atas dasar taaruf . Kerana dakwah mesti disebarkan di masyarakat dan terbuka untuk semua lapisan masyarakat.

Inilah sebahagian daripada ciri – ciri yang mesti ada pada diri seorang daie kontemporari.Ciri- ciri ini sewajibnya dilekatkan pada diri seorang daie tanpa dilepaskan walau sesaatpun kerana ini diantara yang membezakanseorang daie dengan manusia yang lain.

“Pelapis Idaman Ummah”
“Pasak Keilmuan Teguh Pemikiran”

Nukilan oleh  :
Abdul Hakim Khairuddin
Ketua Lajnah Penempatan dan Perumahan
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir
Sesi  11/12.

Jumaat, Ogos 17, 2012

Sekali Rebah Tidak Mesti Jatuh Selamanya


Firman Allah SWT:  

”Sekiranya kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahkan nikmatKu padamu, dan sekiranya kau Kufur maka azabKu amatlah pedih”

Tanggal 10 September 2007, tibalah saya di bumi mulia yang saya impikan selama ini. Saya telah memasang tekad untuk berada di bumi ini selama 4 tahun sahaja. Alhamdulillah doa saya diperkenankan olehNya yang Maha Kuasa. Dalam kegembiraan nikmat yang saya perolehi, satu saat saya telah diuji dengan ujian yang tidak dijangka sama sekali, saya telah kehilangan orang yang tersayang. “Inna lillahi wainna ilaihi roji’un”. Ya Allah!, waktu inilah saya imbau kembali Kalamullah yang sentiasa meniti dibibir Azhariyyun…. “Adakah kamu menyangka kamu beriman jika kamu tidak diuji”.

Rabu, Ogos 15, 2012

Tarbiah Yang Hebat Punya Matlamat

   SELAWAT DAN SALAM KEPADA JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD SAW.
            
        Sungguh mulianya Nabi Allah Muhammad SAW sehingga baginda digelar Al-Amin (seorang yang cukup amanah). Bahkan dalam agama lain termasuk orang-orang Yahudi dan Nasrani ada menyebut dalam kitab-kitab mereka dengan gelaran Ahmad kepada Nabi SAW.Mulianya Nabi SAW sehingga orang yang bukan islam turut memberi gelaran untuk nabi junjungan kita Muhammad SAW .

Ahad, Ogos 12, 2012

Langit Tidak Selalu Cerah


Pintu bilik diketuk.

‘Masuklah, tak kunci pun!’, kata Kasim separuh menjerit.
Kelihatan kepala Wafi terjengul di muka pintu.
‘ Banyak lagi ke nak kena cover? Kau nak aku tolong apa-apa ke? ‘
‘ Sikit je lagi ni. Kejap lagi habislah. Esok dah kena exam balik. Fuhh berasap kepala aku! Entah apalah nasib aku, kena dur tahun ni ‘, ujar Kasim sambil merenggangkan tangannya.
‘ Relakslah bro. Kau nak tahu tak, sebenarnya aku jealous dengan kau. ‘

Jumaat, Ogos 10, 2012

Kelas Khat Berkomputer Siri II







Kaherah ,30 Julai 2012- Unit Kesenian di bawah Lajnah Kesenian dan Sukan telah mengadakan Kelas Seni Khat Kufi Berkomputer Siri 2 yang di adakan di Rumah Selangor Haiyu Asyir.

Khamis, Ogos 09, 2012

Pemenang Pertandingan Wallpaper IHTIRAM '12



Minggu 1

IKHWAH


Karya Saudara Mohd Arif Hussin

Rabu, Ogos 08, 2012

Pertandingan Khat Sempena IHTIRAM'12 (Iklan)



Selasa, Ogos 07, 2012


PROGRAM BAKTI SISWA 
Padatarikh 15 Julai 2012 hingga 17 Julai 2012, Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) telah melaksanakan Program Baktisiswa Al-Azhar (PengenalanPengajian di Mesir) untuk para pelajar Sekolah Agama Menengah Jeram bertempat di Kem Mega Krystal , KualaSelangor.