WARKAH TARBIAH 4 (Ar-Rijal)


Allah s.w.t berfirman :
"Dan andaikata mereka itu bersikap benar terhadap Allah, pastilah hal itu amat baik untuk mereka sendiri."
(Muhammad : 21)

Nabi Muhammad SAW bersabda :
"Tinggalkan apa-apa yang meragukan hatimu (jangan terus melakukan) dan berpindahlah kepada apa-apa yang tidak meragukan hatimu iaitu hatimu tenang apabila melakukannya. Maka sesungguhnya bersikap benar itu adalah ketenangan dan berdusta itu menimbulkan kesangsian."
(Riwayat At-Tirmizi)

Istifadah yang dapat kita sama-sama belajar adalah, kata As-Sidqu yang bererti benar itu, maksudnya tidak hanya benar dalam perbicaraan sahaja, tetapi benar dari sudut perbuatan juga. Maka inilah yang dimakasudkan oleh Nabi SAW iaitu jalan kebaikan yang menuju ke syurga.

Sewajibnya kita selaku Ar-Rijal yang sedang menuntut ilmu di Mesir ini, perlu menyedari akan perihal wajibnya berjemaah apatahlagi kita di zaman ketandusan khilafah Islamiah yang boleh memegang seluruh urusan umat Islam. Tanggungjawab ini sedang berada dibahu-bahu kita. Wajib merealisasikan aqidah yang sorih, ibadah yang sohih kerana ini tunjang tarbiah asas kekuatan kita semua. Kaum kuffar goyah melihat apabila kita semua bersatu. Perhalusi setiap tindakan aqal dan perbuatan kita, supaya setiap nas al-quran dan hadith sentiasa menjadi panduan seharian. Kerana Allah menjanjikan syurga bagi sesiapa yang mengikuti jalan-Nya. Di sini

"WITH TARBIAH WE LEAD UMMAH"
"KITA PMRAM"

Ustaz Mohd Ikrami bin Daim
Ketua Lajnah Dakwah &Tarbiah 12/13
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]