GRANDS’13 BKASM MENDAPAT SAMBUTAN MENGGALAKKAN
KAHERAH, 19 Feb 2013 – Grand’s atau nama lainnya “Gathering Together With Selangorians 2013” adalah satu nama bagi Sambutan Hari Keluarga khas untuk anak-anak Selangor Ikhwah di perlembahan Nil ini yang telah diadakan selama tiga hari iaitu pada 16, 17 dan 18 Febuari 2013.

Sambutan Hari Keluarga pada kali ini amat menggalakkan berbanding tahun-tahun yang lepas dengan pendaftaran peserta seramai lebih kurang 150 orang dari Kaherah dan wakil Muhafazoh. Untuk pengetahuan semua, ini adalah julung-julung kalinya Hari Keluarga dilaksanakan di Ain Sukhna, iaitu di sebuah kawasan pantai Meditrranean yang terletak kira-kira 100 Kilometer daripada Kaherah. Tempat tersebut juga merupakan antara penarik kepada ahli untuk menyertai Sambutan Hari Keluarga pada tahun ini.

Program dimulakan pada malam hari pertama dengan diskusi kitab yang bertajuk “Taakhi Baina al-Muslimin” karangan Doktor Ragib al-Sarjani yang dipimpin oleh saudara Mohd Qutaibah b. Mohamed, merupakan Badan Pengurus PMRAM sesi 2012. Kemudian, program diteruskan dengan pembahagian kumpulan dan diakhiri dengan makan malam.

Hari kedua program diadakan di Ain Sukhna. Program dimulakan dengan Majlis Perasmian Grands’13 yang juga dirasmikan oleh saudara Abdul Naafiq Taqiuddin b. Mohd Roslan selaku wakil BP PMRAM yang hadir dan beliau juga merupakan ahli BKASM. Antara aktivit-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang berada di sana ialah sukaneka pada waktu pagi hingga tengah hari. Kemudian acara diteruskan dengan makan tengah hari berlaukkan ayam BBQ dan  bersolat secara berjama’ah jama’ taqdim dan diakhiri dengan ‘Ice Breaking’ setiap kumpulan. Setelah itu, semua peserta pulang ke Kaherah pada jam 4.20 petang.

Hari terakhir Sambutan Hari Keluarga tersebut dilakukan di Dataran Hayyu Asyir. Acara dimulakan dengan Senamrobik. Kemudian diteruskan dengan Bola Tampar untuk acara Outdoor. Setelah tamatnya Bola Tampar, acara diteruskan lagi dengan Futsal dan dimulakan serentak dengan acara Indoor, iaitu FIFA 13, PES 13, Chess, Sahiba, Carrom dan Ping-Pong yang dilakukan di Musolla dan Lobby Asrama Rumah Selangor.
Pada malamnya, program diteruskan dengan ‘Malam Kebudayaan’ dengan persembahan setiap kumpulan. Setiap kumpulan telah ditugaskan dengan tugasan masing-masing. Ada yang bernasyid, berlakon, Pentomen, Dikir barat dan sebagainya yang juga bertempat di Musolla Asrama Rumah Selangor. Acara tersebut cukup meriah dan lucu dengan gelagat dan persembahan setiap kumpulan.

Manakala Majlis Penutupan GRANDS’13 telah diadakan pada 21 Febuari 2013 di Musolla Asrama Rumah Selangor, iaitu tiga hari selepas berakhirnya Sambutan Hari Keluarga. Majlis Penutupan tersebut dimeriahkan dengan gabungan Hari Keluarga Selangor disebelah Akhwat dan Majlis Wida’ untuk Ustaz Mohd Faryzan b. Subkhi dan sekeluarga yang merupakan mantan Pegawai HEP Selangor. Beliau telah berkhidmat selama dua tahun sejak penghujung 2010 sehingga awal 2013. Jasa beliau amat kami hargai dan sanjungi serta semoga Allah membalas segala usaha beliau selama berkhidmat di bumi Mesir ini.

"STAND TOGETHER UNITE FOREVER"
"KITA PMRAM".

Disediakan Oleh :

Abdul Basit bin Ruslim
Setiausaha GRAND'S 13
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) 12/13 
Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]