TINTA JUMAAT (NASIHAT BUAT HATI YANG GHAFLAH)        Dalam hadis Nabi Muhammad Sallallahualaihi wassallam telah bersabda bahawa di dalam diri manusia ini mempunyai segumpal darah yang mana gumpalan darah ini apabila ianya baik maka baiklah segala luarannya dan apabila buruk maka begitu jugalah yang keluar dari dalamannya.

            Persoalannya sekarang sejauhmana rasa tanggungjawab kita terhadap perkara ini.selalu kita menyebut tentang         Thaharah yang menjadi penerimaan sah di dalam sesuatu ibadah, tetapi kita jarang memikirkan tentang Thaharah yang menjadi syarat penerimaan kita sebagai hamba.

              Hari ini manusia sibuk membetulkan keadaan bentuk fizikalnya untuk dilihat dan untuk dipuji oleh  orang ramai.Yang hodoh dan buruk menghabiskan wang berjuta-juta untuk memperelokkan keadaan wajah dan bentuk tubuh badannya,yang kurang pandai sanggup berhutang untuk membeli pil yang kononnya mampu menjadikan mereka seorang yang bijak pandai .

              Namun disana kita lihat berapa ramai manusia yang sanggup mengorbankan wang,masa,tenaga, harta untuk menghidupkan dan membersihkan hati daripada daki kesombongan,hasad,riya’ dan sifat mazmumah yang lain.

               Hati merupakan sebuah lautan manakala anggota tubuh badan merupakan sungai. Jika kita membiarkan sungai ini mengalir dengan kekotoran maka ianya akan memberi kesan kepada laut tersebut, begitulah perumpamaan yang boleh dibuat untuk hati.

           Kekotoran hasad,sombong,suka merendahkan orang lain dan sebagainya adalah terhasil daripada anggota tubuh badan yang sering melakukan kejahatan.Tidak dapat disangkal lagi jika dikatakan bahawa kaum yahudi sekarang membuat perancangan yang cukup rapi dan tersusun untuk menumbangkan kekuatan umat islam pada masa sekarang.


              Mereka  berpenat lelah menyerang umat islam dengan senjata pada suatu masa dahulu,lalu mereka membuat kajian dan akhirnya mereka mendapat keputusan bahawa untuk merobohkan benteng umat islam yang kukuh ini adalah dengan menyediakan segala macam perkara yang melalaikan umat  islam.Akhirnya segala perancangan yang mereka jalankan ini memberi kesan kepada hati umat islam.
            Lalu kita lihat kesannya hari ini benteng persaudaraan yang dibina oleh Rasullullah pada suatu ketika dahulu ranap, musnah dan lebur dek sikap saling mengaibkan dan menjatuhkan antara satu dengan yang lain di kalangan umat islam.

             Hari ini mahasiswa yang bergelar azhari perlu meletakkan satu target bahawa pembelajaran mereka di sini baik di kuliah      usuluddin,bahasa arab,syariah islamiah,ulum,dirasat mahupun perubatan adalah untuk membina satu hati yang bersih daripada segala najis riya’,takabbur dan sebagainya.

              Inilah perjuangan Rasulullah S.A.W iaitu berjuang membebaskan dan membersihkan hati kaum Quraisy daripada daki       kebanggaan terhadap kaum sendiri,karat sombong terhadap pangkat,harta,kepandaian  yang melekat hitam  pada hati kaum Quraisy ketika itu.

             Akhir sekali,perbaikilah hati kalian dan berusahalah sehabis mungkin untuk menjaganya kerana di situlah pandangan Allah dan makhluk-makhluk yang berada di langit. Biar buruk paras rupa tetapi jangan dibiarkan buruk dan busuk hati ini kerana terdapat hadis yang baginda menunjukkan kearah dada para sahabat sambil menuturkan kalimah “at-taqwa ha huna”        sebanyak tiga kali yang bermaksud disinilah (hati) taqwa
                                                                                     
“GENERASI RABBANI,PELAPIS TARBAWI,TRANSFORMASI UMMAH BERKUALITI”
“KITA PMRAM”

HASIL NUKILAN:
MUHAMAD NAZIF BIN SHAARI
 KETUA LAJNAH SAMBUTAN DAN REHLAH
BKASM SESI 2012/2013Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]