TINTA JUMAAT (Ada Apa dengan REJAB?)


Allah S.W.T berfirman :

1. “Bulan haram dengan bulan haram, dan pada (terhadap) sesuatu yang patut dihormati” (Al-Baqarah: 194)

2. “Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah ialah 12 bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya ada 4 bulan haram” (At-Taubah: 36)
Kenapa BULAN HARAM?
 Ulama berselisih pendapat kenapa bulan-bulan ini (bulan Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram dan Rejab) dinamakan bulan haram.
Pertama,
 Dikatakan bahawa ia disebabkan kebesaran kehormatannya, sebagaimana besarnya dosa yang dikira jika dilakukan dalam bulan itu.

Ibn Abbas berkata bahawa sesungguhnya Allah mengkhususkan keempat-empat bulan itu, sebagaimana ganjaran besar untuk amalan soleh yang dilakukan dalam bulan itu.

Kedua,
Dikatakan juga ia dinamakan bulan haram lantaran pengharaman peperangan dilakukan dalam bulan itu.
Nah,REJAB ada ini!
         27 Rejab
       
 Berlakunya peristiwa penting dalam kehidupan Rasulullah SAW iaitu Isra’ dan Mi’raj. Terdapat khilaf di kalangan ulama’ mengenai tarikh sebenar berlakunya peristiwa ini tetapi Jumhur Ulama’ bersepakat menerima ianya berlaku pada 27 Rejab. Tarikh berlakunya Isra’ dan Mi’raj tidaklah penting tetapi umat Islam wajib meyakini bahawa peristiwa ini benar-benar berlaku ke atas Rasulullah SAW berdasarkan dalil qat’ie dari al-Quran dan hadis-hadis sahih.
Rejab dan KITA
Selaku Umat Islam dan Umat Nabi Muhammad S.A.W,sewajarnya bulan ini kita sambut dengan perbanyakkan amalan  kepada pencipta dan kita digalakkan melazimi Doa :
"اللهم بارك لنا في رجب و شعبان وبلغنا رمضان"
Semoga kita senantiasa mempertingkatkan amalan kita dari semasa ke semasa.Pilihanraya Umum (PRU 13) telahpun melabuhkan tirainya.Semangat PRU kita ambil untuk dimuhasabahkan bersama. Kurangkan kontroversi,tingkatkan prestasi diri,demi Umat Islam yang lebih berkualiti.
Salam Imtihan,Salam Mujahadah Untuk Ummah

“PASAK KEILMUAN TEGUH PEMIKIRAN”
“KITA PMRAM”

 HASIL NUKILAN:
USTAZAH NORAIN HARUN
JABATAN FASILITATOR
BKASM SESI 2012/2013


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]