JAULAH MAQAM AULIYA


13 Disember 2014,SABTU-  Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) sesi 2014/2015 di bawah Lajnah Sambutan dan Rehlah(LSR) telah mengadakan jaulah maqam auliya’(kenali ulama ‘14) bagi peringkat ikhwah.
Antara objektif yang dibawa pada jaulah maqam auliya’ kali ini adalah merapatkan ukhuwah antara ahli BKASM. Selain itu, menarik minat ahli untuk menjadi muysrif penerangan jaulah. Jaulah ini juga bertujuan untuk memperkenalkan kepada ahli dengan ulama-ulama yang terdapat di Mesir sekaligus menjadikan ulama sebagai contoh dalam menuntut ilmu.

Jaulah ini disertai oleh 45 siswa dari Badan Kebajikan Anak Negeri(BKAN) Selangor dan 5 siswa dari BKAN Pahang termasuk 2 orang musyrif dan 3 ahli jawatan kuasa LSR yang diketuai oleh Ustaz Muhammad Auzaie bin Roslan. Pendaftaran jaulah ini telah dibuka pada hari Khamis dan ditutup pada Jumaat malam.

Pada jam 7 pagi, para peserta diminta untuk berkumpul di hadapan asrama Selangor untuk mendengar kalam perasmian  oleh Yang Di Pertua BKASM,Ustaz Anas bin Mohd Bukhari seterusnya taklimat disiplin dan adab ziarah maqam yang disampaikan oleh Ustaz Muhammad Abdul Hadi bin Ismut. Selesai taklimat, peserta diberikan sarapan di dalam ‘coaster’ yang telah disediakan.

Tepat jam 7.45 pagi, jaulah dimulakan dengan menuju ke maqam pertama,maqam Syeikh Soleh Jaafari. Seterusnya maqam Syeikh Ibnu Hisham al-Ansori, Imam Sya’rani, Imam Muhammad Bin Syihabuddin, Sultan Hanafi, Saidatina Zainab, Saidatina Sukainah, Saidatina Ruqayyah, Saidatina ‘Atiqah, Ibnu Sirin dan Saidatina Nafisah. Seterusnya para peserta dibawa ke Masjid Amru Al-As untuk menunaikan solat zohor dan makan tengah hari. Jaulah diteruskan dengan ziarah ke maqam Imam al-Syafie, Syeikh Zakaria al-Ansori dan Saidatina Rabiatul Adawiyah. Kemudian para peserta solat Asar di Masjid Uqbah.

Peserta turut diberikan penerangan tentang konsep tawasul oleh musyrif sebelum diberikan ruang untuk bertawasul dan melihat sekitar maqam. Musyrif juga memberikan penerangan dan pencerahan mengenai maqam yang diziarahi bagi menyuntik sedikit sebanyak semangat dan ibrah dalam diri peserta. Jaulah ini diakhiri dengan membawa para siswa dibawa ke  Jabal Muqattam untuk melihat dan menikmati pemandangan sekitar Kaherah sebelum berangkat pulang pada jam 4.45 petang.

Pihak pelaksana mengucapkan jutaan terima kasih kepada para peserta yang menyertai jaulah maqam auliya’ ini dari BKAN Selangor dan  Pahang di atas segala kerjasama dan sokongan yang diberikan. Semoga objektif untuk merapatkan ukhuwah antara kita tercapai dan mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Allah S.W.T.

Disediakan oleh,
(Muhammad Fathiyuddin B Nor Zaman)   
Setiausaha Kenali Ulama' 14
Lajnah Sambutan & Rehlah 
BKASM sesi 2014/2015                                                                                                            

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]