DAIE MURABBI DAKWAH INFINITI


 Pada 25 Mac 2015,Kelab Daie Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir telah mengadakan Ijtimak Du'at Siri 1 untuk sesi ini.Tema Kelab Daie pada sesi ini berkonsepkan akademi.Seiring dengan tema Kelab Daie pada sesi ini ‘Daie Murabbi,Dakwah Infiniti’ penganjur menumpukan kepada tiga objektif.Pertama adalah melahirkan mahasiswa yang berkualiti,berketrampilan serta berjiwa besar dalam melakukan gerak kerja dakwah.Kedua pula meningkatkan ilmu pengetahuan serta memupuk sikap suka membaca dan mengkaji.Objektif ketiga pula adalah memberi pendedahan tentang realiti ummah dan keperluan semasa melalui wasilah BKASM.

  Ijtima’ Duat siri 1 didahulukan dengan ucapan alu-aluan daripada Pengarah Kelab Daie.Ustaz Ahmad Lutfi bin Azizi dan kemudian dirasmikan oleh Yang DiPertua Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir,Ustaz Anas bin Mohd Bhukhari.

  Ijtima’ Duat kali ini membawakan dua slot dan satu Gerak Kerja Berkumpulan(GKB).Slot pertama adalah mengenai Asas Dakwah:Daie Murabbi,Dakwah Infiniti yang dibentangkan oleh Ustaz Zahani binti Abdul Ghani.Beliau mengatakan dakwah mestilah didahului dengan ilmu dan contoh ikutan terbaik.Konsep “Qudwah Qobla Dakwah” menjadi perkara terpenting untuk semua daie berhadapan mad’u.

 Seterusnya program diteruskan dengan pengenalan kepada para mentor yang akan membimbing peserta dalam GKB berkenaan dengan Dakwah Fardiah:Simple Touch.Peserta diberikan situasi-situasi yang memerlukan Dakwah Fardiah mengikut kumpulan-kumpulan yang dibahagikan.Perbincangan dan penyelesaian disimpulkan oleh mentor yang berpengalaman berpandukan konsep
Dakwah Fardiah.

 Slot terakhir pula adalah “Madkhal Ila Fiqh Nusus” yang dibentangkan oleh Ustaz Mohd Mukhlis bin Hasin.Beliau menerangkan konsep Fiqh Nusus yang berasal daripada Al-Quran dan Sunnah. Keperluan memahami Fiqh Nusus atau Fiqh Maqasid bertujuan mengetahui kaedah para ulama’ mengambil hukum daripada sumber syariah yang utama.Masalah ummat pada hari ini memerlukan pemahaman kepada nas syarak yang sahih berpandukan kaedah ulama yang benar.

  Ijtima’ diakhiri dengan kalam Pengarah Kelab Daie mengenai tugasan yang mesti dilakukan oleh ahli sebelum menyertai Ijtima seterusnya.Tugasan dibahagikan kepada individu dan berkumpulan melalui  bimbingan mentor.

 Semoga para peserta terus istiqamah dalam meneruskan siri-siri Ijtima’ Duat sehingga akhir sesi.
Penganjur mengharapkan pengisian yang diberikan dimanfaatkan semua peserta.Daie perlu menyediakan diri dengan pelbagai ilmu sebagai menyahut seruan Daie Murabbi,Dakwah Infiniti.

“DAIE MURABBI,DAKWAH INFINITI”
" Teguh Pemikiran Ribat Kebersamaan "


Disediakan Oleh:
Rabiatul Adawiyah binti Abdul Zabar
Setiausaha Kelab Daie
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2014/2015

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]