RIBAT PERDANA DAN PELANCARAN UNIT BIAH SOLEHAH (UBS) sesi 2014/2015

20 MAC 2015,KAHERAH – Unit Biah Solehah (UBS) dengan kerjasama Jabatan Fasilitator, Lajnah Dakwah dan Tarbiah (LDT), Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM), sesi 2014/2015 telah mengadakan Program Ribat Perdana dan Pelancaran Unit Biah Solehah bagi sesi 2014/2015 yang bertempat di Musolla Darul Ehsan.

Secara ringkasnya, program ini melibatkan ahli-ahli BKASM, sama ada yang tinggal di imarah mahupun di rumah sewa. Antara pengisian dalam program ini adalah qiamullail,tazkirah subuh khas,dan pelancaran UBS.

Program ini dimulakan dengan kehadiran ahli dan para fasilitator untuk sama-sama tidur di musolla, bagi menjayakan aktiviti qiamullail yang dimulakan pada jam 3.50 pagi di Musolla Darul Ehsan. Kemudian program diteruskan lagi dengan Solat subuh secara berjemaah serta tazkirah subuh khas yang disampaikan oleh Badan Pengurus angkat PMRAM Cawangan Selangor, Ustaz Ahmad Shahrir bin Alias, Naib Presiden 1, merangkap Ketua Lajnah Dakwah dan Pembangunan Insan sesi 2014 yang bertajuk “ KEPENTINGAN BIAH SOLEHAH”. Seterusnya, program diteruskan lagi dengan pelancaran UBS bagi sesi 2014/2015 yang telah dirasmikan oleh Ustaz Ahmad Sharir bin Alias.


Antara Objektif diadakan program ini diadakan adalah untuk mewujudkan suasana biah solehah dalam kalangan mahasiswa/wi dan mendidik ahli BKASM akan kepentingan Biah Solehah dalam kehidupan seharian. Seterusnya, mengeratkan dan menguatkan lagi hubungan silaturrahim dan ukhwah sesama ahli BKASM.


Program ribat perdana ini berakhir sekitar jam 7.00 pagi dan alhamdulillah program ini dapat berjalan dengan baik serta mendapat sambutan yang menggalakkan daripada ahli BKASM. Program ini juga melibatkan kerjasama yang baik  dengan Jabatan Fasilitator BKASM.

Akhirnya, semoga program seperti ini akan dapat terus dijalankan pada masa – masa akan datang dan juga semoga semua ahli BKASM dapat memberi komitmen yang baik terhadap program anjuran BKASM. Semoga BKASM sentiasa dipelihara oleh ALLAH S.W.T.

Disediakan oleh,

Setiausaha,
Lajnah Dakwah dan Tarbiah,
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir,

BKASM sesi 2014/2015.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]