PENJANAAN THAQAFAH AHLI TERUS DIPERTINGKATKANPada 31 Mac dan 2 April 2015, Unit Thaqafah Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2014/2015 telah mengadakan  Pembentangan Kitab dan Yaum Thaqafi yang dibentangkan oleh dua orang pengisi hebat iaitu  Ustaz Syafiq bin Sahimi, Felo Manhal PMRAM dan Ustaz Mohammad Faroaq bin Ghazali, mantan Ketua Jabatan Fasilitator BKASM.

Pembentangan kitab telah berlangsung pada 31 Mac 2015 yang disampaikan oleh Ustaz Syafiq bin Sahimi yang bertajuk Al-Fawaid Al- Makiah. Program ini telah dihadiri  seramai 200 orang dari ahli PMRAM cawangan Selangor dan tidak ketinggalan daripada PMRAM cawangan lain. Antara objektif program daurah kitab anjuran Unit Thaqafah BKASM ini adalah :
1. Memberi gambaran mengenai mabadi' setiap ilmu dan faedah mempelajarinya
2. Memberi pengenalan asas mengenai prinsip dan kaedah perjalanan Mazhab Syafie
3. Melahirkan seorang alim/asatizah yang tahu kadar dirinya.

Program di bawah unit Thaqafah diteruskan lagi pada 2 April 2015 yang disampaikan oleh Ustaz Muhammad Faroaq bin Ghazali yang bertajuk Pemikiran Wasatiyyah.
Kitab ini amat menarik untuk dibincangkan bersesuaian dengan isu yang melanda umat Islam di zaman sekarang. Antara objektif program Yaum Thaqafi ini adalah :-
1. Menanamkan fikrah islamiyah syumuliah kepada ahli BKASM
2. Mengkualitikan penjanaan thaqafah dan ilmiah ahli BKASM
3. Melahirkan seorang yang alim dan asatizah yang tahu kadar dirinya.

Justeru,pihak penganjur mengucapkan ribuan terima kasih di atas komitmen yang telah diberikan oleh ahli BKASM khususnya bagi memastikan penjanaan thaqafah di setiap peringkat semakin baik. Semoga program seperti ini dapat diteruskan supaya ahli terus sedar tentang kepentingan ilmu dan thaqafah.


“Teguh Pemikiran Ribat Kebersamaan”

Disediakan oleh,
Noorain binti Harun
Timb. Setiausaha Program Daurah Kitab,
Unit Thaqafah BKASM sesi 2014/2015

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]