FITRAH ‘15 DISAMBUT DENGAN PENUH KEMERIAHANFITRAH ‘15 DISAMBUT DENGAN PENUH KEMERIAHAN

17 JULAI 2015,KAHERAH- Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) telah menganjurkan sebuah program raya yang diberi nama FESTIVAL TARBIAH RAYA HIJRIAH (FITRAH ‘15) yang bertempat di rumah Selangor,Hayyu Asyir,Kaherah. Program ini telah berlangsung selama tiga hari iaitu pada 17 hingga 19 Julai. Antara objektif program ini adalah untuk mengukuhkan kebersamaan di antara ahli BKASM sekaligus menghidupkan kedatangan syawal dengan penerapan nilai islami bersama-sama seluruh ahli BKASM yang berada di Mesir.

                Program ini dirasmikan oleh Ustazah Siti Aisyah Binti Ismail (Penasihat BKASM sesi 2014/2015)  pada malam raya 16 Julai beserta gimik perasmian yang berkonsepkan Retro Raya 60-an & raya di Malaysia dengan bertemakan ‘Ramadan Dirindui Fitrah Dirasai’. Seterusnya pada 1 Syawal bertarikh 17 Julai seluruh anak-anak Selangor bersama-sama seluruh Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN)  yang lain telah menunaikan solat sunat hari raya di dataran Hayyu Asyir.

                Pagi syawal pertama, sambutan Aidilfitri diteruskan dengan aktiviti ziarah menziarahi di antara ahli asrama dan ahli rumah sewa. Aktiviti ini telah berjaya menghidupkan suasana raya dan saling maaf bermaafan sesama ahli BKASM. Pada malamnya telah diadakan rewang secara besar –besaran di asrama Selangor Hayyu Asyir untuk persediaan Rumah Terbuka BKASM pada keesokan harinya.

                Pada 2 syawal, program FITRAH ’15 semakin meriah dengan majlis Rumah Terbuka BKASM dengan kerjasama Pejabat Atase. Majlis Rumah Terbuka BKASM dipenuhi dengan kehadiran tetamu - tetamu yang terdiri daripada Pegawai- pegawai Atase Negeri dan KBMK, Yang Di-pertua dan Raisah (BKAN) dan seluruh ahli BKASM yang berada di Mesir. Turut diceriakan dengan celoteh daripada DJ sepanjang majlis dan diteruskan pada sebelah malamnya dengan pertandingan ‘Dur Retro Raya Idaman’.

                Pada 3 syawal diteruskan dengan aktiviti riang raya retro. Aktiviti ikhwah antaranya permainan indoor yang dibuat di imarah Selangor iaitu bingo dan kepong dan aktiviti outdoor pula iaitu permainan kapal terbang kertas, bola cop dan menghias baju raya diadakan di dataran Hayyu Asyir. Manakala aktiviti akhawat pula antaranya ‘explorace’ yang dijalankan di sekitar walidain dan juga persembahan teater  muzikal yang diadakan di sutuh Selangor Darul Ehsan.

                Program FITRAH’15 ditangguhkan dengan ucapan Ustaz Aiman Fitry Bin Zulkifli (Pengarah FITRAH ‘15, Ustaz Anas Bin Mohd Bhukhari (Yang Di-Pertua BKASM sesi 2014/2015) dan seterusnya ucapan  Ustaz Mohammad Farid Bin mohammad Zainal (Pegawai Atase Pendidikan Selangor Mesir). Bertambah serinya apabila ucapan Ustaz Mohammad farid diakhiri dengan sebuah sajak yang dideklimasikan oleh beliau sendiri.

                Majlis penutupan FITRAH ’15 turut disajikan dengan pelbagai persembahan menarik dari ahli-ahli BKASM sendiri. Antaranya, dikir barat daripada unit bait muslim Selangor, lakonan santai daripada mahasiswa baru ikhwah dan nasyid daripada kumpulan Sufi’s Rhythm.

                Akhir kata, pihak penganjur mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang turut hadir dalam menjayakan dan memeriahkan program ini. Bertepatan dengan firman ALLAH s.w.t yang bermaksud: ‘berpegang teguhlah pada tali ALLAH dan janganlah berpecah belah..’ . 

Harapannya, dengan wasilah yang ada ini menjadikan ukhuwah antara seluruh ahli BKASM semakin erat sekaligus mengukuhkan lagi kebersamaan antara ahli BKASM dengan penerapan nilai islami.

" Ramadan dirindui, Fitrah dirasai "
" Teguh Pemikiran Ribat Kebersamaan "

Disediakan oleh,
NUR ADILAH HUSNA BINTI AHMAD AZMI
Timbalan Setiausaha,
Festival Tarbiah Raya Hijriah (FITRAH’15)
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir Sesi 2014/2015                                                                                                                                                   
                  


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]