JEJAK BALTIM ' 15 - UKHUWAH TERCIPTA MEMORI TERUKIR

17 OGOS 2015, ISNIN – Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) sesi 2014/2015 dibawah kelolaan Lajnah Sambutan & Rehlah telah mengadakan jaulah santai ke Baltim, Kafr Syeikh pada 15 Ogos 2015  bersempena dengan cuti musim panas pada tahun ini. Jaulah santai yang diberi nama JEJAK BALTIM’15 dan bertemakan “Ukhuwah Tercipta, Memori Terukir” ini adalah ilham perbincangan bersama barisan adhoc pelaksana kerana Baltim menjadi destinasi pilihan buat pertama kalinya untuk diadakan jaulah santai.  Jaulah santai JEJAK BALTIM’15 ini adalah khusus bagi mahasiswi Selangor di Perlembahan Nil.

Antara objektif yang dibawa pada jaulah santai JEJAK BALTIM’15 pada kali ini adalah memperkasakan ukhuwah antara sesama ahli selain meneliti kebesaran Ilahi dan mengambil ibrah kesan berkelana dibumiNya. Di samping itu, ianya juga bertujuan menjadikan jaulah sebagai wasilah tarbiah.

Seramai 70 orang mahasiswi dan 4 orang musyrif daripada kalangan mutazawwijin dan musyrif BKASM bersama menjayakan jaulah ke Baltim ini. Jaulah ini diketuai oleh Ustazah Siti Rahmah Binti Ismail sebagai pengarah JEJAK BALTIM’15. Pendaftaran dibuka seawal jam 3.30 pagi dan  seterusnya peserta dibahagikan tempat duduk samada di dalam bas ataupun coaster. Sebuah bas menempatkan seramai 50 orang dan 24 orang  yang berbaki berada di dalam coaster.

Sebelum bermulanya permusafiran ini, peserta menunaikan solat fardhu Subuh secara berjemaah di maktabah. Rombongan bertolak daripada Kaherah pada jam 5 pagi. Perjalanan mengambil masa kira-kira 5 jam untuk sampai ke destinasi. Peserta diberikan sedikit taklimat tentang tentatif program ketika berada di perjalanan.

Setibanya di Baltim, para peserta  check in di villa Qosru An-Nur untuk menunaikan solat sunat Dhuha, sarapan pagi dan bersiap-siap untuk melakukan aktiviti pantai. Program dimulakan dengan aktiviti ‘warming up’ disusuli dengan nyanyian lagu tema ‘Ku Berlari’ dan taaruf sesama ahli kumpulan, kemudian aktiviti diteruskan lagi dengan aktiviti pantai  dan aktiviti bebas oleh peserta. Setelah selesai aktiviti bebas pantai, para peserta diberi santapan tengahari dan diteruskan dengan  aktiviti santai. Para peserta menunaikan solat jama’ taqdim Zohor dan Asar.

Program diteruskan dengan ucapan penutupan dan penyampaian hadiah kepada setiap kumpulan oleh Timbalan Yang Dipertua II Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2014/2015, Ustazah Siti Nurliana binti Zainudin. Sebelum berangkat pulang, para peserta mengambil gambar bersama-sama sebagai tanda kenang-kenangan sebelum meninggalkan tanah Baltim, Kafr Syeikh untuk pulang kembali ke Kaherah. Pada kira-kira jam 5.00 petang, peserta jaulah santai JEJAK BALTIM’15 memulakan perjalanan pulang dan semua  peserta selamat tiba di kaherah jam 10.00 malam.

Pihak pelaksana program mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh mahasiswi yang menyertai jaulah santai JEJAK BALTIM’15 atas segala kerjasama  dan sokongan yang diberikan dalam menjayakan jaulah tahunan kali ini. Semoga objektif untuk mengukuhkan ukhuwah antara ahli tercapai dan mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Allah.

" Ukhuwah Tercipta Memori Terukir "

" Teguh Pemikiran Ribat Kebersamaan "

Disediakan oleh:

NORA BINTI NOOR RUSDEEN
SETIAUSAHA,
JEJAK BALTIM’15.
LAJNAH SAMBUTAN & REHLAH,

BKASM 2014/2015.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]