Merdekakah kita ? TINTA JUMAAT SIRI KE - 32

Pada 31 Ogos ini kita sebagai rakyat Malaysia akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-58. Apabila kita sebut tentang kemerdekaan jelaslah yang dimaksudkan dengan merdeka daripada segi bahasanya adalah kita bebas daripada penjajah kuasa asing yang bermula pada tahun 1511 sehingga 1945. Hakikatnya kita merdeka hanya sekadar jaharnya sahaja, akan tetapi diri dan pemikiran kita dijajah oleh mereka yang tidak ingin untuk Negara kita hidup dengan kehidupan islam yang lebih sempurna.

Firman Allah S.W.T  :
 قَالَتْ إِنَّ الْمُلُوكَ إِذَا دَخَلُوا قَرْيَةً أَفْسَدُوهَا وَجَعَلُوا أَعِزَّةَ أَهْلِهَا أَذِلَّةً ۖ وَكَذَٰلِكَ يَفْعَلُونَ
 (Al-Naml : 34)  

Ertinya : Ratu Balqis berkata : “Sesungguhnya raja-raja, apabila masuk ke sebuah negeri, mereka merosakkannya, dan mereka menjadikan penduduknya yang mulia kepada hina-dina; dan demikian itulah yang mereka akan lakukan.

Begitu juga kita telah hampir untuk memasuki Bulan kemerdekaan, selari dengan cara sambutan kemerdekaan bukan sahaja tidak berterima kasih kepada pejuang kemerdekaan yang sanggup mati untuk menghalau penjajah malah tidak bersyukur kepada Allah dengan melakukan maksiat. Akhirnya laungan merdeka menjadi nyanyian yang melalaikan ketika sistem penjajah terus menguasai jiwa dan Negara yang menyaksikan bukan sahaja jenayah bertambah ganas dan parah malah maruah Islam dan umatnya semakin tercalar.Maka, perlulah kita untuk menghayati sambutan kemerdekaan mengikut syariat islam.

Dalam erti kata lain, sebagaimana ungkapan Rub’ie bin ‘Amir ketika beliau bertemu panglima tentera Rom yang bernama Rustum :
نحن قوم انبعثنا الله لنخرج الناس من عبادة العباد إلى عبادة الله ,و من جور الأديان  إلى عدل الإسلام ,و من ضيق الدنيا إلى سعة الأخرة
                             Maksudnya : Kami kaum yang datang untuk mengeluarkan manusia daripada penyembahan sesama makhluk kepada menyembah Allah, daripada kezaliman agama-agama sesat kepada keadilan Islam dan daripada kesempitan dunia kepada keluasan akhirat.

Antara kemerdekaan yang kita perlu kecapi adalah :-
                           1 ) Memerdekakan diri, keluarga, masyarakat seterusnya Negara daripada menyekutui Allah dari segi penyembahan dan pergantungan hidup.
                           2 )  Memerdekakan diri, keluarga, masyarakat seterusnya Negara daripada menyembah sesama manusia supaya hilangnya sikap manusia yang mempercayai dan mengikut kata-kata dan perbuatan orang berpangkat.
                           3 )Memerdekakan diri, keluarga, masyarakat seterusnya Negara daripada sebarang bentuk kezaliman sistem manusia, perbuatan keji dan mungkar.

Oleh itu, marilah bersama-sama bersatu atas dasar Islam dalam mengembalikan pemerintahan Islam agar maruah kita terbela dan nasib kita terjaga. Merdekakan diri dan pemikiran kita daripada penjajahan jahiliah agar kita dapat menjulang kembali kegemilangan sistem islam.


” Teguh Pemikiran Ribat Kebersamaan “


Disediakan Oleh :
Ustaz Muhammad Auzaie bin Roslan
Ketua Lajnah Sambutan & Rehlah

Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir Sesi 2014/2015

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]