QUDWAH HASANAH IBRAH BUAT UMMAH - TINTA JUMAAT SIRI KE - 34QUDWAH HASANAH IBRAH BUAT UMMAH

Firman Allah SWT yang bermaksud :
“Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah SAW itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan yang banyak mengingati Allah“
(Surah Al-Ahzab : Ayat 21)
     Sirah telah membuktikan bahawa Rasulullah SAW telah berjaya membina satu ketamadunan yang hebat, dan satu faktor yang menjadikan Nabi Muhammad seorang yang berpengaruh adalah kerana akhlak baginda yang mulia.

     Bermula dari akhlak yang mulia ini, akhirnya bagida berjaya membentuk satu tamadun yang dihormati seantero dunia. Maka seharusnya kita mengambil memerhatikan dan mengambil iktibar, bagaimana usaha Nabi Muhammad SAW sehingga berjaya membangunkan satu tamadun yang hebat dalam masa 23 tahun dan mampu bertahan selama 1400 tahun!

     Sebelum baginda diutus sebagai Rasulullah SAW, masyarakat Arab Jahiliyyah hidup dalam keadaan yang porak peranda. Berlaku penindasan dan kezaliman ke atas kaum wanita, berpegang dengan kepercayaan yang mengarut dan banyak lagi.

     Namun, dengan berkat kesabaran Nabi Muhammad SAW dalam berdakwah, baginda membina satu tamadun yang menakluk 2/3 dunia.

     Namun, kegemilangan ini semestinya menuntut pengorbanan yang besar. Nabi Muhammad SAW  terpaksa menanggung kesakitan dibaling batu, menahan pedihnya perasaan dihina dan pelbagai lagi ujian yang berat.

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan redha kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau mengikut millah mereka“
(Surah Al-Baqarah : Ayat 120)

     Namun, semakin berlalunya zaman, agama Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW semakin tenggelam dan dipandang sepi. Malah dianggap pelik bagi mereka yang berpegang dan beramal dengan agama ini.

     Masalah sosial seperti kes anak luar nikah, samun, pemimpin yang korup, dan lain-lain, menjadi penyakit yang menyesakkan dada dari hari ke hari.

     Maka ketahuilah wahai kawan, tiada penyelesian lain yang mampu menyelesaikan kebobrokan ini melainkan dengan kembali kepada Islam.

“Islam is the way of life”

“Teguh Pemikiran Ribat Kebersamaan“

Disediakan oleh :
Nurul Adha bin Sa’abani,
Ketua Lajnah Dakwah dan Tarbiah,

Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2014/2015.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]