Isu Vape : Memohon Kerajaan Membuat Kajian Semula Demi Kesihatan dan Keamanan Rakyat Malaysia.


Rokok Elektronik (Elecronic Nicotine Delivery Systems atau e-Cigarette) adalah sebuah inovasi dari bentuk rokok konvensional kepada rokok moden. Hari ini, rokok elektronik juga dikenali sebagai vape.

Apa yang membimbangkan pada hari ini adalah pelbagai lapisan masyarakat Malaysia terjebak dalam penggunaan rokok elektronik ini sehinggakan melibatkan pelajar sekolah rendah yang rata-ratanya berada di bawah umur. Hal ini merunsingkan pelbagai pihak, jika ianya tidak dibendung berkemungkinan besar moral dan akhlak masyarakat Malaysia kian runtuh.

Rentetan daripada hal ini, para ulama dan cendekiawan Islam bersepakat hukum penggunaan rokok elektronik ini sama seperti rokok sebenar. Ini adalah kerana :

1) Ia mendatangkan kemudaratan kepada pengguna dan orang sekelilingnya.
2) Meniru budaya yang bukan daripada adab dan akhlak yang diajar dalam Islam.
3) Dilihat tidak bermaruah.
4) Mendidik masyarakat dengan budaya yang tidak sihat.

Bahkan diperingkat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga telah mengeluarkan fatwa terkini berkaitan status penggunaan rokok elektronik bawah kelolaan Mufti Wilayah Persekutuan.

http://www.muftiwp.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=465:irsyad-fatwa-ke-63-hukum-penggunaan-rokok-elektronik-vapor&catid=48&Itemid=333

Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir(BKASM) secara umumnya melahirkan rasa kesal dengan keputusan yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan berkaitan isu ini. Oleh itu, BKASM mencadangkan beberapa tindakan yang perlu diambil oleh kerajaan dalam menyelesaikan permasalahan yang berlaku :

1) Pihak kerajaan hendaklah mengadakan perbincangan bersama beberapa agensi yang berautoriti terutamanya Majlis Fatwa Malaysia dan Jakim.
2) Membendung pengeluaran vape dari berleluasa.
3) Mengenakan tindakan kepada pihak yang berkenaan.
4) Mengadakan kempen "NO SMOKING" secara menyeluruh di seluruh peringkat.


BKASM mengharapkan pihak kerajaan dapat mengambil tindakan segera dan sebaiknya agar tidak menjadi semakin parah. Jangan disebabkan terlalu mengaut keuntungan dan mengejar ekonomi negara sehingga mengabaikan sosial, kesihatan dan ketamadunan masyarakat Malaysia.

Disediakan oleh:

Aiman Fitry Bin Zulkifli
Timbalan Setiausaha Agung 1(Lajnah Pendaftaran)
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM)
Sesi 2015/2016

#KITAPMRAM #BersamaBersatu #BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]