ISU ANTARABANGSA: PARIS ATTACKS ; KONTROVERSI ISLAMOFOBIA YANG BERULANGTanggal 13 November 2015, Jumaat lalu, dunia dikejutkan dengan kejadian tembak menembak, letupan bom serta tawanan tebusan oleh pengganas di bandar Paris, yang mengorbankan kira-kira 129 orang, 325 orang cedera dan 99 orang cedera parah.

Serangan ini disasarkan ke tempat umum antaranya di Dewan Konsert Bataclan, Restoran Jepun Rue de Charonne, Restoran Kemboja Petit Cambodge, Boulevard Voltaire dan Restoran Pizza Casa Nostra.

Serangan ini juga disasarkan di luar Stadium Nasional Stade de France, lokasi dimana sedang berlangsungnya perlawanan bolasepak antarabangsa antara pasukan kebangsaan Perancis menentang Jerman yang turut dihadiri Presiden Perancis, François Hollande serta kira-kira 
80 000 orang penonton. 

Serangan ini menyebabkan Presiden Perancis, François Hollande mengisytiharkan perintah darurat serta mengarahkan semua pintu masuk ke negara itu ditutup. Beliau juga mengumumkan agar diadakan sidang parlimen Isnin ini bagi membincangkan isu ini. Beliau juga mengisytiharkan agar seluruh negara berkabung selama 3 hari bagi menghormati mangsa serangan di negara itu.

Penyiasatan masih dilakukan oleh pihak berwajib di Perancis bagi mencari punca serangan mengejutkan itu.

ANCAMAN TERHADAP MUSLIM DI PERANCIS

Gejala Islamofobia kembali rancak selepas berlakunya tragedi ini. Ia adalah rentetan daripada kes Charlie Hebdo yang menimbulkan kemarahan umat Islam suatu ketika dahulu. Beberapa sumber mula menuding jari ke arah golongan muslim yang dikatakan menjadi punca serangan ini berlaku.
Lebih-lebih lagi dilaporkan bahawa dewan konsert yang menjadi lokasi letupan berada beberapa ratus meter sahaja dari ibu pejabat rasmi Syarikat Charlie Hebdo, akhbar yang pernah mencetus kontroversi penghinaan terhadap Islam.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa media barat dan sekutunya terus mencipta kontroversi dan propaganda terhadap umat Islam. Beberapa sumber juga mengaitkan ISIS sebagai militan Islam dalam siri serangan ini.

Islam adalah agama yang menganjurkan perdamaian.
Muslim tidak boleh menyerang golongan musuh kecuali jika diperangi.

Allah berfirman:

أَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا

"Sesungguhnya barang siapa yang membunuh seorang manusia, bukan kerana orang itu (membunuh) orang lain, atau bukan kerana membuat kerosakan di muka bumi, maka seakan-akan dia telah membunuh manusia seluruhnya". [Al-Maidah : 32]

وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ

"Dan janganlah kamu membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan suatu (sebab) yang benar" [Al-An’am :151]

Insiden serangan Paris ini seperti mengkambing hitamkan Islam sebagai punca. Dunia mengecam serangan ini sebagai tidak berperikemanusiaan.
Umat Islam juga mengutuk keras serangan ini.

Semoga Presiden Perancis, Francois Holland dan seluruh rakyatnya tabah menghadapi insiden mengejutkan ini. 

Oleh itu, selaku umat Islam kita seharusnya mengutuk secara keras setiap perbuatan yang tidak berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah seperti ini. Ini kerana Islam tidak pernah menyokong atau menyeru umatnya melakukan keganasan terhadap orang awam sama ada muslim atau sebaliknya.

Sumber: 
                                  
BBC News
France 24 Channel 
Al Jazeera
Astro Awani

" Bersama Bersatu Mendepani Isu "

" Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan "

Disediakan oleh:
Unit Penerangan dan Informasi
Lajnah Penerangan dan Penerbitan
BKASM sesi 2015/2016

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]