ISU NEGARA : Bajet 2016


Pada 16 NOVEMBER 2015 yang lalu, telah berlangsungnya undian bagi Rang Undang-Undang Perbekalan (Bajet) 2016 selepas kira-kira tiga minggu Ahli-Ahli Parlimen berhempas pulas diberi masa untuk memberi idea, mengkritik, serta membahaskan butiran Bajet Negara bagi tahun 2016. Seramai 128 orang mengundi untuk bersetuju manakala yang menolak adalah seramai 74 orang. Keputusan ini menandakan bahawa butiran bajet ini akan dibacakan buat kali kedua seterusnya akan disahkan melalui parlimen sebagai lambang demokrasi negara.

Bajet 2016 kali ini merupakan bajet defisit kali ke-19 berturut-turut sejak tahun 1998. Defisit juga menunjukkan peningkatan sebanyak RM7 billion daripada RM260 billion kepada RM267.2 billion pada tahun ini. Bajet ini juga terbahagi kepada dua bahagian iaitu perbelanjaan mengurus dan perbelanjaan pembangunan. Bagi tahun 2016, kerajaan dijangka akan membelanjakan 80.5% untuk perbelanjaan mengurus dan hanya 19.5% untuk perbelanjaan pembangunan. Jumlah ini adalah tidak seimbang serta tidak selari dengan "benchmark" negara-negara maju iaitu pada nisbah 60:40 iaitu 60% untuk perbelanjaan mengurus dan 40% untuk perbelanjaan pembangunan.

Penyata kewangan 2014 ada menjelaskan bahawa hutang awam menjadi salah satu sumber kepada negara. Jika dilihat kepada penyata berkenaan, hutang negara kini telah meningkat daripada RM582 billion kepada RM624 billion iaitu peningkatan sebanyak RM 42 billion. Peningkatan ini adalah satu angka yang sangat besar bagi negara. 

Sesungguhnya, perlu diteliti kembali kepada beberapa butiran yang patut atau boleh dikurangkan mengikut prioriti dan keutamaan di dalamnya. Hal ini demikian kerana keutamaan kepada negara sekarang adalah untuk mengurangkan hutang di samping mencari jalan untuk menambah pendapatan yang baru.

Sebagai umat Islam, kita seharusnya menjadi orang yang beriman dan bertaqwa selaras dengan firman Allah SWT dalam surah Al-A'raf ayat 96 agar kita semua dilimpahi berkat serta negara kita sentiasa di bawah lembayung rahmat dan Inayah-Nya.

" Bersama Bersatu Mendepani Isu "
" Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan "

Unit Penerangan dan Informasi
Lajnah Penerangan dan Penerbitan
BKASM sesi 2015/2016

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]