ISU SEMASA : SYRIA; ANTARA KONFLIK DAN MAINAN POLITIKDua isu besar yang sedang melanda bumi Syria ini sangat memedihkan hati.
Konflik yang tercetus dan belum berkesudahan ini terus memangsakan bumi Syria dan rakyatnya untuk menjadi sasaran pihak tertentu.

Dilaporkan lebih 19,000 kanak-kanak Syria terbunuh semenjak Mac 2011 seperti yang dilaporkan oleh kumpulan hak asasi manusia. Tambah mengejutkan,92% dari bilangan kanak-kanak tersebut dibunuh oleh rejim negara itu dan seramai
12,000 diberitakan gagal dikesan.

Pertubuhan Jaringan Hak Asasi Manusia Syria melaporkan sejumlah 18,858 kanak-kanak dibunuh oleh rejim tentera Al-Assad.

Mangsa pembunuhan adalah termasuk 582 kanak-kanak yang ditembak menggunakan sniper dan 101 bilangan kanak-kanak dilaporkan terbunuh kerana penyeksaan dalam tahanan.

Laporan itu juga menyebutkan bilangan kanak-kanak yang ditahan di bawah rejim Al-Assad adalah seramai 10,413 orang. Kanak-kanak Syria yang menjadi mangsa kekejaman di seluruh Syria adalah 7% dari keseluruhan bilangan rakyat Syria. Jumlah ini sangat tinggi.
Alasan yang diberikan oleh pihak tentera kononnya hanya untuk memerangi keganasan kelihatan memangsakan pihak yang tidak berkaitan. Siapakah sasaran mereka sebenarnya?

Adakah kumpulan militan Islam yang tidak habis-habis dimomokkan sebagai pengganas? Alasan yang langsung tidak rasional.

Adakah sasaran mereka itu Freedom Syrian Army (FSA)? Seperti kita sedia maklum, FSA adalah pejuang tanah air yang hakikatnya sedang mempertahankan rakyat dan agama mereka dari kezaliman rejim Al-Assad.

Pertubuhan itu juga mengesahkan sejumlah 20,000 kanak-kanak Syria kehilangan bapa dan 5,000 kanak-kanak kehilangan ibu mereka. Ratusan kanak-kanak dilaporkan telah direkrut di bawah tahanan rejim Al-Assad. Apakah ini yang dimaksudkan dengan memerangi keganasan?

Dunia puas menyaksikan duka dan derita rakyat Syria yang melangkaui batas agama dan geopolitik dunia.
Keadaan bertambah buruk apabila konflik luar Syria baru-baru ini seperti serangan bom di Paris disasarkan ke Syria, bumi yang sentiasa menjadi saksi konflik kekejaman dan pertumpahan darah.

Krisis kemanusiaan di Syria sangat dahsyat. Kebanyakan mereka kehilangan tempat tinggal, kemanusiaan,
hak pendidikan dan sebagainya. Lebih menyayat hati, sebahagian kanak-kanak di kawasan tertentu iaitu di Al-Ghoutah, Al-Sharqiya, dan Dariya sentiasa dalam kelaparan dan kesejukan melampau.

Dalam masa yang sama,
Syria terus menjadi sasaran dan mainan politik dunia apabila kerajaan Paris melancarkan serangan kononnya sebagai membalas serangan yang dilakukan ISIS di Paris.
Kewujudan ISIS ini diragui dan menjadi topik hangat kerana kemunculannya di tengah-tengah konflik dunia yang dimainkan si pencatur utama, US dan sekutu-sekutunya.

Serangan ini tidak lain tidak bukan bersikap "serampang dua mata". Kelihatan seperti ingin membantu umat Islam dalam masa yang sama mereka munculkan agen dan proksi yang berwajah Islam bagi menghodohkan wajah suci Islam.

Sebagai umat Islam yang mempunyai akal fikiran yang sihat dan mampu membaca politik dunia, maka kita hendaklah beriman dengan firman Allah:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِّن دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ ۚ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ ۖ إِن كُنتُمْ تَعْقِلُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya.
(Surah Ali-Imran:118)

Bacalah isu dengan mata hati. Semoga Allah menurunkan pertolonganNya ketika saatnya untuk membantu saudara kita di Syria dan seluruh negara umat Islam.

Sumber:
Middle East Monitor
The Guardian
Astro Awani

" Bersama Bersatu Mendepani Isu "
" Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan "

Unit Penerangan & Informasi
Lajnah Penerangan & Penerbitan
BKASM Sesi 2015/2016

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]