INDAHNYA HIDUP BERSAMA ISLAM : Tinta Jumaat siri 9


Firman Allah S.W.T mafhumnya :

“Katakanlah wahai orang-orang yang beriman : “Agama Islam yang telah sebati dengannya ialah : celupan Allah yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam; dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadanya kami beribadah”. (Surah Al-Hashr : 7)

Islam mengajar kita untuk hidup di atas muka bumi ini dengan acuan yang telah dibawa oleh Allah. Banyak kelebihan dan fadhilat sekiranya kita hidup mengamalkan cara hidup Islam kerana agama Islam adalah agama yang diterima di sisi Allah.

Wujud segolongan yang berfikir bahawa agama hanyalah meliputi ritual yang terbatas pada waktu tertentu seperti waktu solat, puasa dan  perkara yang berkaitan dengan ibadah sahaja. Mereka memikirkan Allah di saat mereka berdoa, berpuasa, bersedekah atau menunaikan haji di Mekah. Di waktu lain mereka tenggelam dalam urusan dunia yang tidak diamalkan dengan cara Islam lalu menjadikan mereka manusia yang rugi selaku hamba Allah.

Berbeza pula apabila kita melihat seseorang yang mengamalkan hidup dengan cara Islam, kehidupannya lebih tenang walaupun pelbagai cabaran dan rintangan yang datang.

Firman Allah S.W.T mafhumnya :

“Barangsiapa yang mengerjakan amal kebaikan, sama ada lelaki atau perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang telah mereka kerjakan” (Surah An-Nahl : 97)

Kesimpulannya, tatkala seseorang itu meletakkan Allah sebagai pemula bicara atau amalan, yakinlah bahawasanya nusrah Allah itu pasti akan datang dari arah yang tidak disangka-sangka. 
Wallahu a’lam.

“ Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan “

Disediakan oleh:

Asraf Bin Alias
Yang Dipertua
BKASM sesi 2015/2016


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]