50 TAHUN MEMIMPIN KESATUAN - SAMBUTAN JUBLI EMAS 50 TAHUN BKASM

Suasana sekitar Jubli Emas BKASM
8 - 16 FEBRUARI 2016, KAHERAH – Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir julang kalinya telah mengadakan Jubli Emas BKASM sempena menyambut ulang tahun penubuhan BKASM yang ke-50. Tujuan sambutan ini diadakan adalah untuk menyatu dan mengeratkan ikatan silaturrahim dalam kalangan ahli BKASM dan berterusan memberi kebajikan kepada anak-anak Selangor di perlembahan Nil.

Program yang dijalankan bersifat bersiri dan tidak bersiri. Program bersiri adalah Bicara Duat, manakala yang tidak bersiri Munajat Perdana, Dakwah Kontemporari siri ke-5, Riadah Anak-Anak Selangor (RISE), dan "Talkshow:BKASM! The Untold Story".

Pada 8 Februari 2016, Jubli Emas BKASM memulakan program Munajat Perdana bertempat di Musolla Darul Ehsan. Aktiviti yang diadakan adalah Iftar Jamaie, Solat Hajat, Tazkirah Khas,Dikir Dzikir, dan Taujihad daripada YDP BKASM.

Pada hari berikutnya, program bersiri 'Bicara Duat' menampilkan pengisi- pengisi daripada Malaysia antaranya, Yang Berbahagia Dr Aminurraasyid bin Yatiban, Ustaz  Muhammad Zuhaili bin Saiman, Ustaz Abdul Mui'zz bin Muhammad, Ustaz Firdaus bin Madzlan dan Dr Faisal bin Ashaari. Program ini diadakan pada 9, 10, 12, 14 dan 15 Februari 2016 di Musolla Darul Ehsan.

Sambutan Jubli Emas BKASM diteruskan dengan program Dakwah Kontemporari V yang berlangsung pada 11 Februari 2016 di Dewan Solah Kamil, Universiti Al-Azhar Hayyu Sadis dengan penyertaan seramai 341 peserta. Program yang bersifat seminar ini telah dibentangkan beberapa kertas kerja antaranya "Fiqh Tahawulat Fi Muwajahati  'Asri Fitan" oleh Dr Ali Abdul Basit Muzid, "Dakwah Kontemporari : Potensi dan Ancaman" oleh saudara Ustaz Abdul Mui'zz bin Muhammad, "Geo Politik Ummah Terjajah: Di Manakah Kita?" oleh saudara Dr Aminurraasyid bin Yatiban, "Ruang Dakwah Dalam Sektor Ekonomi: Cabaran dan Peluang" oleh saudara Ustaz Muhammad Zuhaili bin Saiman dan "Fitnah Media Baru Terhadap Dakwah"  oleh saudara Dr Faisal bin Ashaari. Program Dakwah Kontemporari diakhiri dengan "Talkshow : Mahasiswa Mesir, Dakwah dan Masa Depan" oleh Al-Fadhil Ustaz Muhammad Zuhaili bin Saiman, Dr Faisal bin Ashaari dan Ustaz Abdul Mui'zz bin Muhammad yang dikendalikan oleh moderator Ustaz Syafiq bin Zulakifli.

Pada pagi 13 Februari 2016, Jubli Emas BKASM mengadakan Riadah Anak-Anak Selangor (RISE) bertempat di Dataran Hayyu Asyir bagi ikhwah dan Padang Zahra' bagi akhawat dengan pelbagai aktiviti menarik. Pada  petang hari, program diteruskan dengan "Talkshow : BKASM! The Untold Story" di Musolla Darul Ehsan yang disampaikan oleh Dr Aminurrasyid bin Yatiban dan Ustaz Firdaus bin Madzlan.

Semoga dengan sambutan Jubli Emas kali ini dapat menguatkan ukhuwah antara ahli BKASM sekaligus memberi kefahaman tentang realiti sebenar kehidupan supaya dapat diteruskan bakti bersama Islam di Mesir mahupun di Malaysia.

"50 Tahun Memimpin Kesatuan"

"Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan"

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]