SALAHKAH EKSTREM ?? - TINTA JUMAAT SIRI ke - 13


Firman Allah S.W.T:

“ Orang- orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu ( wahai Muhammad ) sehingga engkau menurut agama mereka (yang terpesong itu)..."
( Al Baqarah : 120)

Mutakhir ini, dunia mengaitkan Islam dengan extreme (melampau). Secara kasar kita melihat ini merupakan satu hujuman yang menjatuhkan imej Islam yang suci. Lebih-lebih lagi apabila terdapat sesetengah pihak mengistilahkan Islam ekstrem ini adalah pelampau dalam agama.Namun, tanpa disedari ini merupakan satu agenda yang telah dicipta oleh barat untuk memecahbelahkan kesatuan umat Islam. Apabila barat menisbahkan pelampau pada Islam, maka mereka mendatangkan satu lagi istilah sebagai solusi iaitu Islam moderate (sederhana) atau Islam wasatiyyah yang dimaksudkan sederhana.

Hakikatnya yang perlu diketahui, istilah-istilah ini adalah satu istilah yang sengaja dicipta oleh barat dalam berhadapan dengan umat islam supaya umat ini tidak menentang nilai-nilai yang dibawa oleh barat. Hal ini, menjadikan seorang muslim yang kuat beragama itu dianggap sebagai suatu yang akan memberi ancaman kepada barat sekaligus barat menganggap mereka sebagai ekstremis,fundametalis, dan pelampau agama. Dengan itu, barat berpandangan bahawa sifat ini perlu disederhanakan demi menjaga segala kepentingan mereka. Maka jadilah Islam itu sebagai sederhana atau lebih mudah di istilahkan sebagai biasa-biasa.

Perlu difahami, Islam menganjurkan keseimbangan dalam tindakan bukan kesederhanaan dalam tindakan. Bukan semua ekstrem itu tidak baik, tetapi perlu diimbangkan dalam setiap tindakan. Ekstrem dalam agama bermaksud bersungguh dalam melaksanakan kewajipan. Dalam masa yang sama, keseimbangan penting agar tidak menumpukan kepada satu-satu perkara sahaja serta meninggalkan kewajipan yang lain. Contoh dalam melaksanakan banyak amalan sunat tetapi mengabaikan kewajipan terhadap orang di sekeliling.


Inilah agenda yang dilakukan oleh barat dengan bertujuan melemahkan kesatuan umat islam,menjadikan umat Islam semakin lemah dan bersederhana atau bersikap biasa-biasa sahaja dalam agama. Akhirnya, kita umat Islam saling berbalah antara sesama Islam tanpa sedar kita telah tenggelam dengan istilah Islam ekstrem. Apa yang pasti, golongan yahudi tidak suka umat Islam menjadi golongan yang kuat beragama, dan menganggap kita sebagai ekstremis kerana akan memberi ancaman terhadap dakyah yang dibawa oleh mereka. Sesungguhnya, barat suka untuk kita menjadi soleh, tetapi tidak suka untuk kita menjadi musleh ( orang yang membaiki orang lain).

" Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan "

Disediakan oleh :

Nur Hidayah binti Mohd Ariff
Timbalan Ketua Lajnah Kebajikan
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir Sesi 2015/2016

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]