Yaum Thaqafi :"Memoir Kejatuhan Khilafah : Intipati dan Ibrah"

3 MAC 2016, KAHERAH - Unit Thaqafah di bawah Jabatan YDP BKASM sesi 2015/2016 telah mengadakan Yaum Thaqafi yang bertajuk "Memoir Kejatuhan Khilafah : Intipati dan Ibrah". Program ini dilaksanakan untuk memberikan pendedahan dan pencerahan pada ahli tentang isu semasa serta mengeratkan ukhuwah antara ahli BKASM.

Program ini bermula selepas solat Maghrib bertempat di Musolla Darul Ehsan yang disampaikan oleh saudara Ahmad Muzani bin Abdul Rahman, mantan Exco Dakwah Keluarga Pelajar Terengganu. Fokus pengisian adalah pencerahan kepada ahli BKASM berkaitan sejarah kejatuhan Khilafah Islam dan punca kejatuhan. Beliau menegaskan bahawa antara punca kejatuhan Khilafah adalah masyarakat Islam yang tidak bersatu dan kejahilan mengurus negara serta pemahaman Islam yang tidak menyeluruh pada umat Islam itu sendiri.

Semoga program yang telah diadakan ini dapat melahirkan ahli yang sentiasa cakna akan isu semasa Ummah dan sedar akan tanggungjawab sebagai seorang muslim untuk membina kembali Khilafah Islam.

‘’Ilmuwan Berkualiti Mncurah Bakti’’
‘’Mmurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan’’

Unit Thaqafah
BKASM sesi 2015/2016

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]