PENYAKIT SIBER ZAMAN MODEN - Tinta Jumaat siri ke 33


Kita sentiasa mengambil berat tentang isu semasa yang sentiasa berlegar di alam dunia kepada kita. Isu-isu tersebut perlulah disandarkan kepada agama agar kita tidak terjerat dalam lembah yang boleh membawa kita kepada kemudaratan.
Oleh itu, benarlah sabda Rasulullah S.A.W:

Maksudnya: Janganlah seseorang itu melakukan kemudaratan dan mengenakan kemudaratan itu kepada orang lain.

Pokémon Go   merupakan applikasi permainan telefon mudah alih yang menggunakan Teknologiaugmented Reality (Realiti Berperantara) dan Location-based (Perisian berasaskan lokasi).

Bermula pada bulan Julai 2016, Para pengguna telefon mudah alih boleh bermain Pokemon Go yang mana permainan ini telah dilancarkan di sebahagian benua dan rantau Asia seperti Australia, New Zealand, Amerika Syarikat, Jepun, Indonesia dan lain-lain. Adapun negara-negara Asia lain seperti Malaysia, Thailand, Filipina, permainan ini masih belum dilancarkan secara rasmi. Pun begitu, di China, contohnya, para pemain masih bermain dengan memuat turun aplikasi yang tidak rasmi dan menggunakan aplikasi GPS Spoofing, yang memanipulasi perisian GPS untuk menggunakan peta negara lain yang sudah dilancarkan peta Pokemon Go.

Di samping itu, berleluasa atas yang mempunyai kuasa dan menambahkan juga yang boleh membawa kepada perjudian, maka kita berpandangan bahawasanya adalah  hujah yang dikemukakan tentang hukum. Manakala Pokemon Go pula,  kita berpandangan atas dasar kes-kes yang sudah berlaku yang membawa kepada kesan-kesan yang buruk seperti pencerobohan ruang peribadi, menyebabkan kelalaian dan ketagihan melampau terhadap gajet. Selain itu, ia boleh menyebabkan kehilangan fokus terhadap realiti sekeliling dan juga gangguan emosi. Akhir sekali ia boleh membawa kepada keruntuhan akhlak  dalam kalanagan masyarakat di negara kita.

Oleh itu, kita berharap pilihlah bentuk permainan yang mencergaskan minda, tidak melalaikan, dan juga tiada unsur khurafat yang mengarut. Semoga dengan pencerahan ini, kita diberi kefahaman yang baik dan jelas berkenaan dengan kehidupan ini agar selari dengan hukum  Syarak.

''Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan''

Disediakan oleh:

Muhammad Alauddin bin Mohd Zulkifli
Ketua Lajnah Pendidikan
BKASM sesi 2015/2016


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]