ISU NEGARA | PERLAKSANAAN SYARIAT:JAMINAN KEAMANAN DAN KEADILAN  Islam adalah agama yang membawa kesejahteraan kepada seluruh alam.Islam turun beserta dengan kesempurnaan syariat yang meliputi pelbagai sudut kehidupan manusia tanpa mengira warna kulit dan latar belakang.Oleh itu,tidak hairan apabila sejarah telah membuktikan syariat Islam bersifat fleksibel dan relevan sepanjang zaman tanpa infiniti kerana tujuan penurunannya adalah untuk menjamin keamanan dan keadilan manusia sejagat.

 ISLAM DAN MAQASID SYARIAH

  Allah swt mengutuskan Nabi Muhammad S.A.W untuk menyempurnakan syariat dan hukum-hakam yang terpatri melalui wahyu Al-Quran. Perlaksanaannya memerlukan bimbingan yang mendalam, menyeluruh dan sempurna dan tidak terdapat di mana-mana sistem di dunia ini melainkan di dalam Al-Quran dan syariat yang terkandung bersamanya.

 Syariat Islam bersifat syumul, realistik, adil dan dibina atas dasar manusiawi yang tinggi. Ini dapat dilihat dari maqasid syariah atau tujuan asas perlaksanaan syariah yang disebut para ulama. Secara jelasnya,maksud melaksanakan syariah adalah meraih MAQASID ATAU TUJUAN syariah yang diturunkan Allah.

5 Maqasid Syariah Menjaga Seluruh Aspek Kehidupan:
1.Menjaga Agama-Murtad:Maka hukumannya adalah bunuh
2.Menjaga Jiwa-Bunuh:Maka hukumannya QISAS
3.Menjaga Harta-Mencuri:Maka hukumannya dipotong tangan
4.Menjaga Akal-Minum Arak:Maka hukumannya disebat
5.Menjaga Keturunan-Zina:Maka hukumannya disebat 100 kali untuk yang belum berkahwn dan rejam untuk yang sudah berkahwin.

Maqasid syariah ini hanya boleh digapai dengan melaksanakan tuntutan syariat yang diturunkan tanpa sebarang kecacatan. Hasilnya sebuah masyarakat dapat menikmati keindahan syariat Islam yang sempurna.

PERINGKAT PERLAKSANAAN:SYARIAT,TASYRI’ DAN TAQNIN

Perkara yang perlu difahami apabila berkaitan dengan syariat dan perundangan adalah dua perkara yang berkait rapat. Teori dan realiti mungkin berbeza namun sedang diusahakan .Di sini ada 3 peringkat yang menjadi asas sebuah undang-undang.

1.SYARIAT:Satu undang-undang yang utuh,datang dari sumber langit yang tidak diperdebatkan dan
                    diterima.Menolaknya menjejaskan aqidah.Undang-undang jenayah syariah disebutkan
                    secara jelas dalam Al-Quran dan Sunnah.
2.TASYRI’: Perbahasan mengenai perundangan yang mempunyai pelbagai perbincangan yang
                    melibatkan pembumian syariat.Perlaksanaan dan pembumian ini membawa kepada
                    perbincangan yang pelbagai sama ada disepakati atau perselisihan ijtihad.
3.TAQNIN:Bukan lagi teori tetapi perlaksanaan perundangan yang disusun dengan cara perundangan
                    Moden,bukan dengan lenggok perbahasan fiqh, tetapi susunan bahasa undang-undang.


Peringkat TAQNIN adalah peringkat yang sedang diusahakan selepas melaui fasa SYARIAT dan TASYRI’.Maka di sini jelaslah bahawa penyusunan ke arah perlaksanaan ini adalah usaha yang panjang demi memartabatkan perundangan Islam yang sebenar.


ISU TERKAIT:PERLAKSANAAN SYARIAT DI TENGAH SISTEM MODEN

 Hari ini,apabila sistem yang sedia ada tidak mampu menampung kebobrokan masyarakat yang makin jauh dari hidup bertuhan,mereka tercari-cari sistem lain untuk berpaut. Maka di sini peranan agamawan untuk menunjuk satu jalur keluar dari kemelut yang menimpa.

  Alhamdulillah,kini masyarakat khususnya di Malaysia lebih terbuka dan banyak terlibat dengan penerangan mengenai undang-undang Islam  dan perlaksanaannya. Ruang ilmiah terbuka lebar dan golongan dari pelbagai peringkat semakin tertarik dengan usaha pihak tertentu cuba membawa pindaan beberapa undang-undang yang berkait dengan Mahkamah Syariah.

  Baru-baru ini,isu pindaan Rang Undang-Undang 355(RUU355) yang telah dibawa usulnya  mendapat perhatian yang berleluasa di media sosial sama ada berbentuk sokongan dan kritikan .Peluang ini perlu digarab baik bagi kita selaku penuntut ilmu agama khasnya untuk memberi penerangan terbaik kepada masyarakat.

  Selain itu,sebagai mahasiswa Islam kajian dan pemerhatian sangat diperlukan. Apalagi RUU355 atau Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 telah mengalami pindaan pada 1984. Institusi Mahkamah Syariah juga sedang diusahakan untuk dinaik taraf dan diperkasakan untuk menyahut titah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong pada pembukaan Parlimen ke-13, Penggal ke empat pada 7 Mac 2016.

 Di sini kita melihat usaha pihak tertentu untuk melaksanakan perintah Allah dan syariatnya sedang rancak berlaku. Usaha penerangan yang dijalankan bersama juga patut dipuji. Moga Allah memberi jalan dan kemudahan menuju keredhaanNya. Wallahua’lam.
  

“Bersama Bersatu Mendepani Isu”
“Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan”

Unit Peneranan dan Informasi
Lajnah Penerangan & Penerbitan
BKASM Sesi 2015/2016

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

"Bersama Bersatu Mendepani Isu"
"Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan"

Unit Penerangan dan Informasi
Lajnah Penerangan dan Penerbitan,
BKASM sesi 2015/2016

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu

#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]