Bengkel Penulisan dan Senat Fakulti : Langkah Pertama Menjayakan Usul
12 dan 15 NOVEMBER 2016, KAHERAH - Lajnah Pendidikan di bawah Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir(BKASM) sesi 2016/2017 telah mengadakan Bengkel Penulisan Bahasa Arab dan Senat Fakulti bertempat di Sutuh Asrama Selangor, Hayyu Asyir.

         Antara objektif pelaksanaan program ini adalah bagi meningkatkan tahap penguasaan ahli dalam Bahasa Arab dan membantu ahli dalam memahami pembelajaran yang berkesan seterusnya meningkatkan pencapaian akademik.

        Bengkel Penulisan Bahasa Arab telah dimulakan seusai solat fardhu Isyak sekitar jam 7.30 malam. Pengisian bengkel telah disampaikan oleh Ulfatun Nadzirah binti Tugiman Razaq bagi akhawat manakala bagi ikhwah pula adalah Aimi Akmal bin Zaini. Bengkel tersebut berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada semua ahli dan berakhir pada 9.00 malam. Sebelum bengkel berakhir, setiap daripada pengisi diberikan cenderahati sebagai tanda penghargaan dari Lajnah Pendidikan di atas perkongsian ilmu yang telah dicurahkan.  

      Seterusnya aktiviti diteruskan lagi dengan Senat Fakulti pada pukul 9.30 sehingga 10.30 malam. Ia dijalankan untuk mahasiswa dan mahasisiwi tahun satu dan dua pengajian bagi kuliah Syariah, Usuluddin dan Bahasa Arab. Setiap mahasiswa dan mahasisiwi tahun satu dan dua telah diasingkan kumpulan mengikut tahun dan syukbah masing-masing. Antara lokasinya ialah Sutuh Rumah Selangor. Antara pengisian di dalam Senat Fakulti ialah memberikan penerangan kepada ahli berkenaan pengenalan asas tentang kuliah masing-masing serta subjek-subjek yang bakal dipelajari pada fasa satu dan dua. Sebarang persoalan yang diajukan berkaitan dengan kuliah seperti pendaftaran, peperiksaan, dan sebagainya telah dijawab dengan baik oleh ketua syukbah.

         Semoga dengan terlaksananya program ini, peringkat ahli dapat mengetahui kaedah sebenar penulisan bahasa Arab bagi membantu pembinaan ayat yang lebih baik dan penerangan tentang pengajian di kuliah dapat memberi kemudahan buat ahli pada masa akan datang dalam menyusun perancangan belajar yang sistematik.


"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"

Setiausaha,
Lajnah pendidikan,

BKASM sesi 2016/2017.

#KITAPMRAM
#MaanNanjah
#BersamaBersatu
#BersatuBerbaktiUlasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]