ISLAMLAH KESELURUHANNYA - Nukilan Siswa siri 1

Baginda Nabi Muhammad S.A.W bersabda “ Islamlah kamu, nescaya kamu akan selamat”

         Jika ditelusuri sirah, itu adalah isi surat yang ditulis oleh Nabi S.A.W yang dihantar kepada raja Rom ketika itu bernama Hercules. Rasulullah telah mengajak untuk beriman kepada Allah dan tidak menyekutukanNya dengan sesuatu pun. Pentingnya asas aqidah islam yang tulen menjadi teras keimanan kita supaya tidak terpengaruh dengan anasir-anasir luar yang cuba meracuni pemikiran umat islam.

“ Wahai orang-orang  beriman, masuklah ke dalam islam secara keseluruhannya” (Al-Baqarah : 208)

         Firman Allah S.W.T di atas jelas menunjukkan kepada kita agar mengamalkan cara hidup islam secara keseluruhannya bukan hanya ambil sebahagian dan tolak sebahagian yang lain. Sepertimana yang kita ketahui, barat adalah pencetus  pemikiran sekular yang mengasingkan urusan dunia dengan agama. Pemikiran ini jelas bertentangan dengan konsep islam yang syumul. Tambahan pula, perkara ini menatijahkan huru-hara dan mafsadah yang besar terhadap masyarakat sejagat seperti amalan rasuah, riba , judi berlaku secara berleluasa.

Saidina Umar R.A  berkata :

“ Kita(orang-orang islam) dimuliakan oleh Allah dengan Islam. Jika kita mencari agama selain daripada islam sebagai kebanggaan dan kekuatan, maka kita akan dijadikan umat yang hina oleh Allah S.W.T”.

       Intipati yang boleh diambil adalah Jika kita meninggalkan Islam maka kita akan lemah. Selain itu, kita mestilah menjadikan Al-quran dan hadis sebagai penilai baik dan buruk dalam kehidupan kita.

Metodologi Pemikiran Islam :
-Meletakkan Al-quran dan As-Sunnah sebagai Pemandu akal.
-Akal diletakkan ditempat kedua selepas Al-Quran dan As-Sunnah.
-Apabila bertembung antara akal dan nas, maka nas didahulukan berbanding akal.

         Kesimpulannya, kita seharusnya yakin dan percaya bahawa islam adalah cara hidup yang  cukup sempurna. Pengaplikasian yang berkesan mampu mensejahterakan kita dunia dan akhirat.


"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"

Disediakan Oleh :
Muhammad Nazim bin Mohd Sahaimi
Ketua Lajnah Penerangan dan Penerbitan
BKASM sesi 2016/2017


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]