BAGAI BULAN DIPAGAR BINTANG : PENYELESAIAN YANG DICARI


28 JANUARI 2017, KAHERAH –Lajnah Kebajikan, HISBAH, dan Unit Bait Muslim di bawah Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir(BKASM) sesi 2016/2017 telah berkerjasama bagi mengadakan program ‘Bagai Bulan Dipagar Bintang’ bertempat di Musolla dan Lobi Darul Ehsan, Hayyu Asyir.

          Antara objektif pelaksanaan program ini adalah untuk memberi kesedaran kepada ahli tentang kepentingan menjaga hubungan antara ikhwah dan akhawat. Program ini juga bertujuan untuk memberi pengenalan tentang musyrif dan penerangan tentang kepentingan menggunakannya.

          Program telah dimulakan dengan slot yang pertama iaitu ‘Your Heart vs Yourself’ sekitar jam 6.30 petang. Slot ini disampaikan oleh saudara Muhammad Ezzani bin Ismail, selaku Ketua Unit Bait Muslim. Slot tersebut berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan yang baik oleh semua ahli.

          Seterusnya, program diteruskan lagi dengan slot yang kedua iaitu ‘Slot Bersama Hisbah dan Musyrif’. Slot ini disampaikan oleh saudara Mohd Nazim bin Bahnan selaku Ketua Hisbah dan saudara Muhammad Fadhlillah bin Mohamad Maarof selaku Ketua Musyrif. Kehadiran ahli sangat baik sehingga memenuhi setiap ruang yang disediakan. Antara intipati slot ini adalah membentangkan etika Hisbah dan teknikal penggunaan musyrif.

          Sebelum berakhirnya program, telah diadakan gimik pelantikan musyrif yang disempurnakan oleh saudara Muhamad Nazif bin Shaari selaku Yang Dipertua BKASM sesi 2016/2017 serta menyampaikan cenderamata kepada pengisi. Setelah selesai solat Isyak, ahli  menikmati jamuan ringan yang disediakan oleh pihak penganjur program.

          Harapan daripada peringkat BKASM, semoga program yang dijalankan ini dapat memberi kesedaran kepada ahli tentang kepentingan penggunaan musyrif serta kepentingan menjaga hubungan antara ikhwah dan akhawat.

“Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan”

Disediakan oleh :

Setiausaha
Bagai Bulan Dipagar Bintang
BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
          


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]