BENGKEL & PELANCARAN TEAM HUFFAZ : PENCETUS SEMANGAT MENGHAFAZ AL-QURAN



20 Februari 2017 – Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2016/2017 di bawah kelolaan Lajnah Pendidikan telah mengadakan Bengkel Teknik Penghafazan Al-Quran yang bertempat di Musolla Darul Ehsan, Asrama Rumah Selangor, Hayyu Asyir.

Antara objektif perlaksanaan bengkel ini adalah bagi meningkatkan motivasi kepada mahasiswa-mahasiswi dalam menghafaz Al-Quran serta meningkatkan pencapaian akademik mereka dalam perkuliahan terutama subjek Al-Quran.

Bengkel dimulakan seusai solat Isyak sekitar jam 8.00 malam. Bengkel ini disampaikan oleh saudara Muhd Bazli bin Zakaria, Ketua Unit Bait Muslim BKAWM sesi 2016/2017. Kertas kerja dibentangkan satu persatu oleh pengisi diselangi telatah santai yang menghidupkan suasana bengkel. Setiap peserta memberikan fokus dan penelitian pada setiap pengisian yang diberikan. Antara yang dibincangkan adalah cara mempelajari Al-Quran, masalah dan sebab yang wujud ketika mahu menghafaz, teknik mengulang hafazan dan lain-lain lagi. Bengkel berakhir pada 9.30 malam.

Seterusnya, program diteruskan dengan Pelancaran Team Huffaz BKASM. Ucapan penerangan tentang Team Huffaz BKASM disampaikan oleh saudara Muhammad Alauddin bin Mohd Zulkifli, Ketua Unit Akademik di bawah Lajnah Pendidikan BKASM. Team Huffaz BKASM seterusnya dirasmikan oleh Timbalan Yang Dipertua I, saudara Aiman Fitry bin Zulkifli. Penyerahan watikah diserahkan kepada Ketua Team Huffaz BKASM, saudara Muhammad Alauddin bin Mohd Zulkifli. Program diakhiri dengan tayangan video Dana Mahabbah.

Harapan daripada pihak penganjur, kami mengharapkan melalui bengkel dan pelancaran yang dijalankan ini dapat membina semangat yang tinggi dalam menghafaz Al-Quran. Melalui itu, terlahirlah rasa cinta kepada Al-Quran, perlulah bersifat konsisten dan berterusan.


"Ilmu Dimartabat Mahasiswa Bermanfaat"
"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"


Setiausaha
Lajnah Pendidikan
BKASM sesi 2016/207


#KITAPMRAM
#MaanNanjah
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]