ISLAM ITU ZAHIR Nukilan Siswa Siri 12Menjadi sunatullah bahawasanya kebenaran itu akan mengalahkan kebatilan. Islam datang membawa cahaya membebaskan manusia dari kegelapan jahiliyah . Kemenangan itu adalah pasti. Seperti firman Allah di dalam surah Al Isra’ ayat 81 :

                   “ Dan katakanlah : Kebenaran telah datang dan kebatilan akan lenyap. Sesungguhnya kebatilan itu (pasti) akan lenyap. “

Kehidupan itu seperti roda. Ada masa di atas dan ada masa di bawah. Menyingkap kembali sejarah silam, yang mana Islam telah mendapat tempat dan menjadi pilihan penduduk Quraisy dan masyarakat sejagat. Islam terus tersebar dari satu kawasan ke satu kawasan dan banyak kemenangan umat Islam tercatat di dalam Al Quran. Namun berubahnya zaman, selepas sepeninggalan Rasulullah diikuti kematian para sahabat al-Rasyidin, kehilangan tabi’ dan tabi’in umat Islam semakin lemah dan goyah. Zaman terus berlalu, pemerintahan Umaiyah mendahului dengan pelbagai konflik sehingga digulingkan oleh pemerintahan Abbbasiyah yang terlampau terbuka dalam bab keilmuan tanpa tapisan, akhirnya jatuh di tangan Tatar.

Dua rahsia umat Islam dahulu kuat berbanding sekarang :

                  1 – Umat Islam dahulu berpegang kuat pada agama.
                  2 – Hubungan persaudaraan yang erat.

Disebabkan pegangan agama yang kuat sehingga sebarang pertelingkahan tidak membawa sikap pandang ringan pada agama dan membolehkan golongan yang munafiq mencuri peluang.

Menjadi satu kepelikan kepada manusia yang cuba mengurangkan dan memudah-mudahkan syariat Allah kerana setiap tindakan di ukur dengan rangka syariat. Apabila mengetepikan Al quran dan sunnah sebagai sumber rujukan atau memilih salah satu,sudah pasti manusia itu lemas dengan ujian kehidupan.Satu kalam Imam Said  Hawwa : Hakikat Islam itu zahir dan wajib dizahirkan.

Maka menjadi satu kewajipan kepada umat Islam berpegang setiap apa yang diperintahkan Allah dan meninggalkan larangan Nya serta perlu sebarkan kepada orang lain.Terdapat 3 kategori ummah berdasarkan firman Allah di dalam surah Al - Imran ayat 104  :

                    1 – Ummah Dakwah ( golongan non muslim / sasaran dakwah )
                    2 – Ummah ‘ Ijabah ( golongan lalai / orang yang tiada fahaman islam menyeluruh )
                    3 – Ummah Ittiba’ ( golongan yang faham dan mengamalkan amar makruf nahi mungkar )

Menjadi ummah Ittiba' adalah sebaik - sebaik ummah yang disebut oleh Allah, sesuai dengan sifat kita sebagai hamba kepada tuannya Allah S.W.T.

‘’ Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan”

Disediakan oleh :

Norshafikah binti Abd Nasir
Timbalan Ketua Fasilitator
BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]