MAQASID MAINAN ATAU SYARIE? Nukilan Siswa siri 14Orientalis barat terkenal dengan sikap mereka yang bermuka-muka dalam agama. Dalam era serangan pemikiran yang semakin menular di kalangan umat Islam, mereka menjadikan maqasid sebagai hujah utama dalam menolak pelaksanaan syariat Islam di negara umat Islam.

  Secara umumnya, maqasid boleh didefinisikan sebagai mewujudkan kebaikan, menolak keburukan, dan menghilangkan kemudaratan. Namun demikian, maqasid perlu difahami berlandaskan nas al-Quran supaya dapat mengelakkan kekeliruan yang berlaku yang akhirnya menjauhkan umat Islam dari landasan yang benar.

   Dalam memahami nas, sama ada dari al-Quran mahupun hadis, terdapat tiga golongan yang membahagikan Fiqh Nusus dari perspektif Al-Maqasid. Golongan pertama dikenali sebagai mereka yang berpegang kuat dengan nusus dan melupakan maqasid. Seterusnya, golongan kedua pula ialah mereka yang melupakan nusus dengan melihat maslahah umum dan maqasid yang menyeluruh, manakala golongan ketiga ialah golongan wasatiyyah yang menghubungkan antara nusus dan maqasid.

   Kesimpulannya, kita mestilah menjadi golongan yang wasatiyyah kerana hukum syariat dibina di atas ‘illah untuk maslahah manusia, dan kerana maqasid itu tidak akan pernah bercanggah dari nas Ilahi.


“Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan”

Disediakan oleh:

Khairun Nisa binti Khairulzamal
Timbalan Ketua Lajnah Kesenian dan Kesenian
BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu

#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]