FLAME ’17 : MELEBAR KEBAJIKAN MEMAKNAKAN KEBERSAMAAN


11-13 MAC 2017, KAHERAH - Festival Lestari Mahabbah 2017 ( FLAME'17 ) anjuran Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2016/2017 telah diadakan bertempat di Dataran Hayyu Asyir. FLAME '17 dimulai dengan Ambang FLAME '17 yang telah diadakan di Musolla Darul Ehsan bertarikh 6 Mac 2017.

         Antara objektif pelaksanaan program ini adalah mendedahkan kepada ahli tentang ekonomi islam dengan lebih meluas melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Selain itu, Program FLAME ‘17 juga berhasrat untuk meneguhkan kebersamaan ahli di kalangan mahasiswa dan mahasiswi yang berada di Perlembahan Nil.

                        Ambang Festival Lestari Mahabbah dimulakan seusai sahaja solat Maghrib dan Iftar Jamaie yang telah disediakan. Tepat pada pukul 7.00 malam, pengisian Talkshow Ekonomi Islam vs Ekonomi Kapitalis dimulakan. Talkshow Ambang dikendalikan oleh moderator saudara Fakhrul Rodzi bin Md Tahir dan pengisi Ustaz Jamiluddin bin Murat, Master Syariah, Universiti Terbuka Amerika. Pengisian yang diberikan cukup bermanfaat dan ahli mendengar penuh tekun dan khusyuk, sesekali juga diselitkan jenaka santai dari pengisi untuk memnghidupkan suasana.Talkshow diadakan sehingga pukul 8.40 malam dan diteruskan lagi dengan Program Satu Hati.

      Antara pengisian yang dibincangkan dalam Program Satu Hati yang dikendalikan oleh YDP BKASM, saudara Muhamad Nazif bin Shaari adalah cadangan-cadangan dan muhasabah daripada ahli sepanjang sesi 2016/2017 berlangsung. Perkara-perkara tentang kesatuan, biah solehah, kebajikan telah disentuh oleh ahli dan mendapat jawapan yang baik oleh barisan kepimpinan.

      Pada hari pertama festival dimulakan tepat pada 12.30 tengahari dengan nyanyian asmaul husna kemudian diteruskan dengan selawat mewarnai suasana bazar. Aktiviti Nimsyi Akal telah diadakan di mana dj yang bertugas mengunjungi gerai penender dan bertanya tentang jualan yang dibuat agar pelanggan dapat mengetahui serba sedikit maklumat tentang menu yang tersedia. Antara gerai yang ditemuramah adalah Japanese Shokudo, UBM Corner dan Syabab Tasty. Manakala gerai bahagian akhawat yang telah ditemuramah adalah Bussi Hena dan RGCorner. Sambungan sangat memberangsangkan di mana terdapat pelbagai pelanggan dari luar telah berkunjung ke gerai-gerai menikmati juadah yang dijual. Tentatif diteruskan lagi dengan Sembang DJ bersama pelanggan, disertai dengan pengumuman pertandingan kuiz. Gerai ditutup sebentar memberi laluan untuk solat Asar, kemudian dibuka kembali dan diteruskan dengan Outdoor Game iaitu timbang bola dan bermain dart. Di waktu malam pula diteruskan dengan majlis perasmian FLAME ‘17 yang dirasmikan oleh Yang Dipertua Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir iaitu saudara Muhamad Nazif bin Shaari disusuli dengan Slot UBM yang bertajuk Umi, Walid Nak Kahwin!.dan tepat pada pukul 10.30 malam kedai dan kaunter ditutup.

            Pada hari kedua diteruskan lagi pada waktu yang sama 12.30 tengahari disertai dengan nyanyian asmaul husna dan selawat.Slot Nimsyi  Akal diteruskan seperti biasa.  Pada petangnya telah diadakan sesi DJ Berbahasa Arab di bahagian ikhwah dan Sembang Santai Bersama Yang Dipertua. Pada waktu selepas Maghrib pula, pertandingan Touch Me Up iaitu mendekorasi kek yang disediakan di bahagian akhawat. FLAME ‘17 diakhiri dengan persembahan nasyid yang menarik daripada kumpulan Al-Wadi sebelum gerai ditutup pada 10.30 malam.

Pada hari terakhir FLAME ’17,gerai telah dibuka  pada jam 12.30 tengahari. Slot Nimsyi Akal dijalankan dan seterusnya sesi DJ Berbahasa Inggeris dimulakan di bahagian akhawat. Di waktu malam telah diadakan persembahan silat. Majlis Penutupan FLAME ‘17 dimulakan pada pukul 7.30 malam yang dirasmikan oleh Pegawai Atase Pendidikan Selangor Mesir, Ustaz Hj. Mohd Yasser bin Abd Ghani. Majlis diteruskan dengan penyampaian hadiah pembeli aktif sepanjang bazar, gerai terbaik dan hadiah pertandingan kuiz. Sebelum Program FLAME ‘17 ditutup, persembahan Flashmob yang menarik bertemakan Islamophobia diadakan dan gerai  ditutup pada pukul 10.30 malam.

      Semoga dengan terlaksananya program ini, peringkat ahli dapat menambahkan rasa kesatuan di dalam hati dan berazam untuk memajukan diri dalam bahagian ekonomi, bahkan membina mentaliti teguh untuk membangkitkan ekonomi Islam keseluruhunnya.


"Bersama Memartabatkan Ekonomi Islam"
"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"


Disediakan oleh :
Setiausaha,
Festival Lestari Mahabbah (FLAME’17)

BKASM SESI 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]