BULAN SYA'BAN BULAN PERSEDIAAN Nukilan Siswa Siri ke 25

Waktu berjalan dengan begitu cepat, saat ini kita sudah menapaki hari-hari awal bulan Sya’ban. Bulan Sya’ban begitu sinonim dengan bulan persediaan umat Islam di seluruh tempat. Dimana kita bersedia menyambut bulan yang mulia iaitu bulan Ramadan. Namun, bagamana persediaan kita? Setelah hampir setahun Ramadan meninggalkan kita. Nabi Muhammad S.A.W bersabda mafhumnya:
“ Ada dua nikmat yang kebanyakan manusia lalai daripadanya iaitu nikmat kesihatan dan waktu lapang “ (Riwayat Bukhari)

Jika kita soroti sirah perjuangan nabi, kita dapat lihat bagaimana nabi membuat persediaan-persediaan untuk menyambut bulan Ramadan yang mulia. Rasulullah SAW dan para sahabat sejak awal telah menjadikan bulan sya’ban sebagai bulan persiapan menyambut Ramadhan dengan memperbanyak puasa sunnah. Secara khusus disebutkan dalam hadis tentang keutamaan bulan Sya’ban . Rasulullah bersabda dalam mafhumnya:

Nabi S.A.W  memberikan perhatian terhadap bulan Sya’ban tidak seperti perhatian beliau terhadap bulan-bulan yang lain. (Riwayat Nasa’i)

Persiapan yang selengkapnya perlu dititikberatkan bagi setiap individu yang digelar orang Islam. Ibaratnya kedatangan tetamu mulia, maka sebagai tuan rumah yang baik,  tentu shaja akan mempersiapkan sambutan yang terbaik. Kita semua kaum muslimin adalah tuan rumah yang akan mempersiapkan kedatangan Ramadhan, mulai dari bulan Sya’ban ini. Janganlah kita menjadi hamba kepada Ramadan sahaja akan tetapi jadilah hamba Allah yang sebenar.

Jadikanlah bulan Sya’ban sebagai satu jambatan yang kukuh untuk kita menjejaki bulan tarbiah iaitu bulan Ramadan. Semoga segala amalan kita diberkati oleh Allah S.W.T. Akhirnya, marilah kita bersama-sama menjadikan bulan Sya’ban ini sebagai bulan persiapan. Persiapan dari keimanan hingga keilmuan, kita kemaskan satu demi satu dalam diri kita. Semoga Allah S.W.T memberikan kemudahan dan keberkatan kepada kita.  Wallahu A’lam .


“Memurnikan Pemikiran Meribat Kesatuan”

Disediakan oleh:

Mohd Azrollnaim bin Arshad
Timbalan Setiausaha Agung I
BKASM sesi 2016/2017

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]