TEKANAN ISLAMOFOBIA PERLU DIJERNIHKAN, RAMADAN BULAN KETENANGAN Nukilan Siswa siri 28“ Ramadan datang lagi, Bertandang di hati, Dengan wajah yang indah, Tanda bermula pesta Ibadah ..
Detik yang dinanti, Buat pencinta Ilahi, Siangnya setulus Siam, Malamnya dihias seQudus Qiam..
-PESONA RAMADAN dari UNIC-


Usai pulang dari medan peperiksaan petang tadi, berkesempatan melayari facebook satu media sosial yang menjadi pilihan kebanyakkan netizen sekarang.
‘ Donald Trump datang ARABIA’
‘ Lawatan Trump ke Asia Barat’
‘ AL-FATIHAH : Permergian 2 Insan yang berjasa’
‘ TAHNIAH : Piala FA milik Kedah’
‘ UNIC : juara pertama Gema Gegar Vaganza 2017’
  *Rentetan ini, maka tertulis lagu pesona Ramadan dari UNIC di atas.

_____________________________________________________________________________________________________      Terhenti lama membaca satu artikel hasil tulisan seorang pimpinan berkenaan lawatan Donald Trump ke Asia Barat. Kedatangan Trump ke Negara Asia Barat bukan lawatan yang bersahaja, terselit perkara tersurat dan tersirat. Malahan meneruskan agenda kepentingan Israel sendiri khususnya dari sudut keselamatan dan pertahanan. Trump memenangi kerusi Presidan Amerika Syarikat sekaligus menjatuhkan lawannya Hillary Clinton semasa pilihan raya yang lepas. Trump mampu menduduki kerusi Presiden Amerika Syarikat selepas berjaya memberi keyakinan bahawa sokong penuhnya untuk Israel malahan pasti menghalang mana-mana yang memberi ancaman kepada Israel.

 Kini, Trump mengotakan janjinya dengan bermula lawatan Asia Barat ke Arab Saudi. Kenapa Arab Saudi ?
Arab Saudi ialah ‘Big Brother’ kepada Negara-negara teluk yang menjadi ‘lembu susu’ yang diperah duit dan kekayaannya sekian lama. Hasilnya, Arab Saudi bersetuju membeli  senjata-senjata Amerika Syarikat dalam tempoh 10 tahun dengan nilai tidak kurang dari AS$350 bilion. Untuk apa ? untuk menghadapi ancaman serantau khususnya Iran dan ISIS.


       Adakah logik perjanjian pertahanan yang kosnya mencecah ratusan bilion dolar AS untuk menghadapi ISIS yang tidak mempunyai walaupun sebuah jet pejuang, peluru berpandu dan roket jaraj jauh. Tidak lain tidak bukan tujuannya ialah untuk berdepan dengan kumpulan-kumpulan bersenjata Islam yang menentang Israel seperti Hamas, Jihad Islami mahupun Hizbullah yang bermazhabkan Syiah dan juga gerakan-gerakan Islam yang menyokong perjuangan mereka bagi membebaskan bumi Palestin dari cengkaman Zionis Yahudi. 

Maka akhirnya, mereka hanya menjadi Alat untuk kepentingan Zionis-Freemason ’
     Dunia semakin tua. Rakyat semakin keliru. Konflik-konflik yang berlaku mendatang tekanan Islamofobia dalam kalangan orang Islam dan sebaliknya. Mereka menyusun segalanya seolah ini semua hasil dari orang Islam yang ekstrimis, terlampau ‘jumud’ dan keras malahan tidak bersifat ‘wasatiyyah’ dalam membawa syariat. Ini lebih parah bila dilaksanakan oleh pemimpin Negara yang beragama Islam.

    Semoga dengan keizinan kepada kita untuk sampai ke Bulan Ramadan ini, memberikan kita ketenangan dalam melaksanakan Ibadah juga mengambil tahu isu ummah. Semoga  Allah menghadiahkan keberkatan bulan barakah ini dengan  menghadirkan kefahaman yang baik buat seluruh umat manusia di zaman fitnah ini. Ahlan wa sahlan ya Ramadan Al-Mubarak.


"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"Disediakan oleh:
Nurul Ain binti Rahmat
Penasihat BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]