UJIAN KAYU UKUR ISTIQAMAH Nukilan Siswa Siri 27

Firman Allah S.W.T di dalam Surah Al-Baqarah ayat 155-157 yang bermaksud :

“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: "Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun” . 
 Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat daripada Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.

Ujian yang di berikan Allah bukan semata-mata untuk menjatuhkan semangat seseorang hamba. Allah telah  menyatakan secara jelas dalam  Surah Al-Baqarah  ayat 286 yang bermaksud :

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (daripada kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat  (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Beri kemaafan kepada kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."

        Allah sesekali tidak akan membebani seseorang hamba sesuai dengan kesanggupannya. Kita seorang hamba perlu mengetahui bahawa setiap ujian yang Allah hadirkan pada kehidupan tidak lain tidak bukan untuk meningkatkan lagi tahap kesabaran dan juga kedudukan hamba di sisi Allah. Tidak hairanlah baginda Rasulullah S.A.W termasuk dalam kalangan  Ulul Azmi.

      Dewasa kini, kita melihat pelbagai kecelaruan dan ketidak sefahaman walaupun di kalangan sahabat yang seakidah dengan kita sendiri. Masing-masing beranggapan pendapat sendiri yang betul, sedangkan kita ada sumber rujukan yang Baginda Rasulullah S.A.W telah tinggalkan sebagai petunjuk kepada manusia khusus kepada umat Islam. Mereka sanggup mendahulukan Maqasid Syari’yah berbanding al-Quran dan as-Sunnah.

      al-Quran dilihat sebagai satu sumber rujukan utama orang Islam, mereka berusaha menjauhkan orang Islam dari al-Quran supaya kita di lihat terus lalai dari mengingatinya. Terfikir di benak hati yang kadang menjentik hati kita sendiri, “ Agak-agak kalau kita tiada peperiksaan di universiti adakah kita akan membaca buku bagi setiap mata pelajaran khususnya aL-QURAN, sama-sama kita tanya diri sendiri di tahap mana kita mengamalkan al-Quran itu sendiri di dalam kehidupan seharian .

     Di sini, suka bagi saya mengajak sahabat-sahabat yang saya cinta kerana Allah, supaya koreksi diri sebelum membuat suatu keputusan , takut setiap keputusan yang kita buat ada secebis perasaan dendam terhadap sahabat seakidah dengan kita. Allah merancang kita juga perlu merancang, tetapi sebaik-baik perancangan adalah perancangan Allah tetapi kita sebagai seorang hamba tidak boleh serah semata-mata kepada takdir.


      Kebenaran tanpa sistem akan di hancurkan dengan kebatilan yang bersistem. Kalaulah orang bukan Islam mampu untuk bersatu merancang untuk menjatuhkan Islam, kenapa kita tidak ? Saya tinggalkan persoalan ini kepada kita semua. Teringat hadis Rasulullah S.A.W mafhumnya, “ sahabat bertanya kepada Rasulullah S.A.W adakah umat pada ketika itu bilangannya sedikit, lalu Rasulullah S.A.W menjawab, tidak bahkan umat Islam pada ketika itu sangat ramai seperti buih di lautan”.


"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"

Disediakan oleh:
Mohd Azwan bin Abdull Aziz
Penasihat BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]