PENGARUH BUDAYA HEDONISME - Nukilan Siswa siri 34


Allah menyebut di dalam Quran mafhumnya:
Maksudnya : “Maka mengapa tidak ada daripada umat-umat yang sebelum kamu orang-orang yang mempunyai keutamaan yang melarang daripada(mengerjakan) kerosakan di muka bumi kecuali sebahagian kecil di antara orang-orang yang telah kami selamatkan di antara mereka, dan orang-orang yang zalim hanya mementingkan kenikmatan yang mewah yang ada pada mereka,dan mereka adalah orang-orang yang berdosa”( surah Hud : ayat 116)

Berdasarkan mafhum ayat di atas dapat kita simpulkan bahawa kaum hedonisme secara teologis adalah kaum yang menzalimi budaya yang baik. Islam ingin mengangkat dan memposisikan kehidupan manusia agar selaras dengan prinsip individu, sosial, dan budaya sebagaimana telah diwahyukan Allah S.W.T serta mewujudkan budaya yang sarat dengan kemajuan dan keredaan Allah S.W.T.

Hedonisme merupakan pandangan hidup yang menganggap bahawa orang yang akan mencari kebahagiaan dengan sebanyak dan secepat mungkin. Hedonisme juga merupakan budaya yang ditawarkan oleh budaya barat untuk dikembangkan di negara-negara Islam yang mana budaya ini sangat mengutamakan kebebasan tanpa ada dasar dan sebab kenapa budaya ini dilakukan.
Antara kesan Budaya Hedonisme yang paling parah pada masa kini adalah kerosakan moral dan Akhlak para pemuda. Sepertimana dalam Firman Allah dalam yang bermaksud:
“orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka”.( Surah Al Baqarah : ayat 120 )

Budaya Hedonisme dalam kalangan pemuda boleh mencerminkan kegoyahan syariah dan akidah. Sekiranya remaja dan pemuda mampu untuk menilai dan memilih antara hak dan batil yang mudah terjerumus kepada kemaksiatan dengan mencari kebahagiaan duniawi semata-mata akibat daripada budaya Hedonisme dalam kalangan pemuda.

Seseorang itu akan mengetahui bahawa budaya Hedonisme sangat bertentangan dengan ajaran Islam apabila berbekalkan Ilmu dan Takwa kepada Allah S.W.T di dalam diri. Oleh yang demikian sebagai seorang muslim marilah kita berusaha untuk menjadi seorang yang kaya bukan sahaja di dunia bahkan juga di akhirat. Sebagaimana disebut di dalam ayat Allah yang bermaksud:
“dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu(kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu daripada (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu,dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan.”

“Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan”

Disediakan Oleh:
Syaidatul Humaira’ binti Mohd Naim
Timbalan Bendahari Kehormat

BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]