REALITI MANUSIA YANG BAIK - Nukilan Siswa siri 35Maksudnya : Dan tidak ada lagi baik agamanya daripada orang yang menyerahkan dirinya kepada Allah(dengan ikhlas) sedang ia berusaha mengerjakan kebaikan (Surah An-Nisa`: ayat 125)

Sifir yang Allah letak bagi orang yang baik agamanya adalah apabila baiknya hamba itu hubungannya dengan Allah dan juga berbuat baik kepada manusia. Dua aspek ini perlu dititikberatkan dalam diri kita. Tubuh badan Rasulullah menjadi pedoman dan contoh bagi kita. Pengamatan terhadap diri Rasulullah, kita akan melihat baginda dari segenap aspek sebagai seorang manusia bertepatan dengan al-Quran.
Wujudnya golongan manusia yang berpendirian baiknya seseorang itu berdasarkan ibadatnya sahaja dan ada juga yang hanya memfokuskan baiknya apabila dia melakukan kebaikan kepada makhluk. Tanpa kita sedar kita yang beriman dengan Islam yang sepatutnya merujuk kepada al-Quran terlupa tentang KalamNya Yang Agung.

Terkadang manusia diperdayakan oleh segolongan yang menyerang daripada sudut segenap aspek tentang perkara yang berbentuk fantasi dan retorik. Tidak terkecuali juga orang-orang yang cerdik pandai hatta orang agamawan. Firman Allah S.W.T :

Maksudnya: Dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap Nabi itu musuh daripada syaitan-syaitan manusia dan jin, sebahagian membisikkan kepada sebahagian yang lain dengan kata-kata dusta yang indah susunannya untuk memperdaya pendengarnya. Dan jika Tuhanmu kehendaki, nescaya mereka tidak melakukannya. Oleh itu, biarkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan (daripada perbuatan kufur dan dusta) itu. ( Surah Al-`An`aam : ayat 112)

Apa yang disebut di dalam Al-quran, bertepatan dengan realiti semasa apabila media secara mengganasnya menyebar perkara-perkara yang menyeleweng hakikat apa yang berlaku di dunia ini. Islam terus menerus menjadi sasaran untuk disandarkan sebagai pengganas. Istilah di dalam Islam pula yang sepatutnya dipandang positif dijaja dengan mudahnya kepada rakyat supaya mereka memahaminya dengan negatif.

Perlulah kita kembali kepada al-Quran dengan kefahaman melalui ulama-ulama. Kesedaran terhadap kalam-kalam yang nampaknya baik perlu kita sama-sama hati-hati agar kita tidak tergolong orang terpedaya. Boleh jadi kalam itu luarannya nampak benar tetapi hakikatnya salah daripada sudut realiti. Kembalilah kita menjadi orang baik mengikut kaca mata Islam iaitu dengan rujukan yang sepatutnya bukan sekadar kalam manusia yang mungkin ada silap salahnya. “Memurnikan Pemikira Meribat Kebersamaan” Disediakan oleh :
Aiman Fitry bin Zulkifli
Timbalan Yang Dipertua I 

BKASM sesi 2016/2017 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]