YAUM THAQAFI - BICARA PALESTIN : DARAH INSAN VS DARAH NYAMUK7 Ogos 2017, KAHERAH – Unit Thaqafah di bawah Jabatan Yang Dipertua Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir(BKASM) sesi 2016/2017 telah mengadakan Yaum Thaqafi yang bertajuk "Bicara Palestin : Darah Insan vs Darah Nyamuk" bertempat di Musolla Darul Ehsan. Antara objektif diadakan Yaum Thaqafi ini adalah untuk menambahkan thaqafah ahli dan memberi pendedahan tentang isu semasa umat Islam kini.         

  Majlis bermula sejurus sahaja selepas solat maghrib dan diikuti dengan Solat Hajat Perdana bagi mendoakan kesejahteraan umat Islam khususnya di bumi Palestin. Selepas itu, majlis diteruskan dengan slot Talkshow yang bertajuk "Bicara Palestin : Darah Insan vs Darah Nyamuk" yang dikendalikan oleh saudara Muhamad Hakim bin Mohd Nasir dan dua orang ahli panel yang cukup hebat iaitu saudara Dr. Nik Muhamad Al-Amin bin Nik Azman (Pengarah Mentor Council PERUBATAN sesi 2016/2017) dan saudari Sofia Alwani binti Ali (mantan Ahli Jawatankuasa Tadbir (AJKT) BKASM sesi 2011/2012). 

Ahli panel membentangkan kertas kerja "Al-aqsa" berkenaan dengan sejarah bumi Palestin dan mengapa bumi Palestin menjadi rebutan orang ramai. Selain itu, tentang pergolakan di Asia Barat yang menjadi serangan Israel dan Amerika (Kristian Zionis) bagi mencapai tujuan menubuhkan Israel Raya. Banyak perjanjian-perjanjian yang telah dimeterai untuk mencapai tujuan tersebut (penubuhan negara Israel). Di akhir perbahasan ini, ahli panel memberikan kesimpulan bahawa kita hendaklah berwaspada dengan musuh dan menjadikan al-Quran sebagai senjata utama dalam berhadapan dengan musuh.

Justeru, peringkat BKASM mengharapkan supaya ahli dapat menambahkan lagi thaqafah berkenaan isu-isu umat Islam sedunia. Semoga dengan perlaksanaan Yaum Thaqafi pada kali ini dapat memberi manfaat kepada seluruh ahli.


"Ilmu Dimartabat Mahasiswa Bermanfaat"
"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"


Disediakan oleh :
Setiausaha
Unit Thaqafah
Jabatan Yang Dipertua
BKASM sesi 2016/2017


#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]