KEKUATAN ‘BIJAK’ YANG DISALAH GUNA Nukilan Siswa Siri 42

         Allah S.W.T mengurniakan akal fikiran kepada manusia untuk berfikir serta untuk mengolahkan idea-idea yang ada pada manusia ke dalam dunia realiti. Umat Islam diberikan ruang untuk berfikir daripada segenap aspek yang dipandu oleh al-Quran dan as-sunnah sejak dahulu lagi. Namun pada zaman yang penuh dengan teknologi ini, terdapat individu dan agensi-agensi menggunakan daya berfikir yang telah diberikan kepada mereka ke arah untuk menjatuhkan Islam dengan pelbagai cara.

        Antara agensi-agensi badan perisikan yang aktif dan mempunyai anggota-anggota yang mahir serta daya fikir yang tinggi sehingga ke hari ini ialah :-

        MOSSAD Intelligence Agency : Tujuan utama diciptakan adalah untuk mengawasi bangsa-bangsa dan organisasi arab di seluruh dunia daripada memberi ancaman kepada Israel. Tindakan-tindakannya membuat dunia tidak senang duduk. MOSSAD dibentuk oleh Perdana Menteri Israel David Ben Gurion dan pada awal pembentukannya, ia berkata bahawa tujuan MOSSAD adalah “untuk negara kita yang mempunyai ancaman daripada musuh. Kita harus belajar dengan baik cara untuk mengetahui apa yang sedang berlaku di sekeliling kita.”

          MOSSAD berpusat di Tel Aviv yang menjadi ibu negara Israel(Perampas tanah Palestin)yang tidak diiktiraf oleh Umat Islam sehingga ke hari ini. Anggota MOSSAD pada tahun 1980 mempunyai seramai 1500-2000 orang ketika itu dan Direktor MOSSAD masih dirahsiakan. Akan tetapi, selepas pada tahun 1996, pemerintah Israel telah mengumumkan pada  masyarakat umum bahawa Direktor MOSSAD ketika itu ialah Danny Yatom menggantikan Shabtai Shavit atas faktor-faktor tertentu.

          Misi-misi yang dilakukan oleh mereka bukan satu misi yang mudah. Mereka adalah jenis manusia yang menggunakan konsep “Matlamat menghalalkan cara”. Mereka sanggup berlakon di hadapan kita dan kita beranggapan mereka sebahagian daripada kita tanpa sedar.Selain itu,  mereka juga akan masuk ke seluruh negara yang mereka kehendaki dengan menggunakan pasport dan identiti yang palsu serta mereka adalah individu yang gemar duduk di dalam jabatan pertahanan sesebuah negara. Tidak ada istilah “gagal” dalam kamus kehidupan mereka. Sekiranya berjaya jawapannya hidup, jika gagal jawapannya mati.

Antara Direktor MOSSAD ialah :-

1) Reuven Shiloah (1949-1952)               7) Shabtai Shavit (1989-1996)     
2) Isser Harel (1953-1963)                        8) Danny Yatom (1996-1998)
3) Meir Amit (1963-1968)                         9) Efraim Halevy (1998-2002)
4) Zvi Zamir (1968-1973)                         10) Meir Dagan (2002-2011)
5) Yitzhak Hofi (1973-1982)                    11) Tamir Pardo (2011-Sekarang)
6) Nahum Admoni (1982-1989)

        Penceritaan yang dinukilkan ini bukanlah untuk menunjuk kehebatan dan kepahlawanan mereka. Bahkan mereka ini satu golongan yang Allah S.W.T telah memberikan nikmat pada zaman para nabi terdahulu akan tetapi mereka terus melakukan kerosakan, kemungkaran, dan maksiat di atas muka bumi ini sehingga kini. Hipotesis yang boleh dibuat adalah “Semakin kita semangat membawa panji-panji Islam, semakin kita perlu bersedia untuk diperhatikan oleh musuh-musuh Islam.”

          Kesimpulannya, Yakinlah wahai umat Islam!, kebijaksanaan yang mereka ada tetap tidak dapat mengalahkan kebijaksanaan yang ada pada umat Islam kerana  kita mengharapkan reda dan bantuan daripada Allah S.W.T dan mereka hanya penat, lelah dan bakal meninggalkan dunia ini dalam keadaan sia-sia seperti firman Allah S.W.T yang bermaksud :-

          “Dan janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka(musuhmu). Jika kamu menderita kesakitan, maka ketahuilah mereka pun menderita kesakitan sebagaimana kamu rasakan, sedangkan kamu masih mengharapkan daripada Allah apa yang tidak dapat mereka harapkan. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha bijaksana.”(Surah An-Nisa : ayat 104)

"Memurnikan Pemikiran Meribat Kebersamaan"

Disediakan oleh :
Muhammad Auzaie bin Roslan,
Setiausaha Agung,
BKASM sesi 2016/2017

#KITAPMRAM
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]