MAT 42 : MENERUSKAN LEGASI PIMPINAN MAHASISWA ISLAM


21 Oktober 2017, KAHERAH –  Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2016/2017 telah menganjurkan Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-42 yang telah diadakan di Asrama Rumah Selangor. Mesyuarat Agung Tahunan ini telah melibatkan seluruh ahli BKASM yang berada di Mesir sama ada di Kaherah mahupun di muhafazah dengan kehadiran ahli yang sangat memberangsangkan.

Antara objektif MAT kali ke-42 ini dilaksanakan adalah untuk menjadikan ahli mesyuarat dapat memanfaatkan mesyuarat sebagai wadah utama dalam menyuarakan pandangan, cadangan dan muhasabah demi kelangsungan BKASM dan memperkasakan kebersamaan antara ahli dan BKASM di samping menambah thaqafah melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

Sebelum berlangsungnya MAT 42, beberapa aktiviti Ambang MAT berjaya dijalankan antaranya solat hajat, doa selamat, pembentangan kitab, tazkirah subuh khas serta medan kalam.

Ketika hari berlangsungnya Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-42, majlis dimulakan dengan alunan ayat suci al-Quran, ucapan daripada pengarah MAT kali ke-42, saudara Muhammad Nazim bin Mohd Sahaimi dan ucapan daripada Yang Dipertua BKASM, saudara Muhamad Nazif bin Shaari serta diakhiri dengan ucapan perasmian oleh saudara Mohd Azwan bin Abdull Aziz di Asrama Rumah Selangor.

Sejurus tamatnya majlis perasmian, seluruh ahli mesyuarat bergerak ke tempat mesyuarat mengikut tempat yang ditetapkan iaitu Musolla Darul Ehsan ditempatkan bagi ikhwah manakala akhawat di Sutuh Rumah Selangor.

Agenda besar mesyuarat yang telah dilaksanakan adalah pengesahan Minit mesyuarat kali ke-41 oleh Setiausaha Agung BKASM sesi 2016/2017, saudara Muhammad Auzaie bin Roslan disusuli dengan pembentangan laporan bagi peringkat Jabatan dan Lajnah BKASM, pembentangan usul dan muhasabah serta cadangan umum daripada ahli kepada BKASM yang mendapat respon yang sangat baik daripada ahli mesyuarat.

MAT 42 diteruskan lagi dengan penyampaian hadiah anugerah khas iaitu Tunas Harapan, Aktivis BKASM, Ilmuwan Muda, Pengarah Program Mega serta Wakil AJKT BKASM sesi 2016/2017. Sebelum pengumuman daripada Suruhanjaya Pilihan Raya BKASM 2017(SPR 2017), majlis diakhiri dengan ucapan penutupan daripada wakil penasihat dan Yang Dipertua BKASM, saudara Muhamad Nazif bin Shaari bagi menutup tirai bahtera BKASM sesi 2016/2017.

Seterusnya, masa yang dinantikan iaitu pengumuman AJKT BKASM bagi sesi 2017/2018 daripada SPR BKASM 2017 yang disampaikan oleh saudara Muhamad Waliuddin bin Analis. Seramai 9 orang calon AJKT ikhwah dan 8 orang AJKT akhawat serta Yang Dipertua menang tanpa bertanding.

Mesyuarat Agung Tahunan BKASM kali ke-42 telah diakhiri dengan ucapan sulung daripada saudara Mohamad Luqman bin Mohamad Jasmi, Yang Dipertua BKASM sesi 2017/2018 beserta tayangan video dan lagu Bersama Bersatu.

Semoga semua ahli dapat merapatkan hubungan silaturrahim sesama kita serta mendapat manfaat dan diharapkan program seperti ini dapat meneruskan survival legasi pimpinan dan ahli seterusnya menjaga kelangsungan BKASM pada masa hadapan.


"Syura Peneraju Kepimpinan Islam"


MAT 42
BKASM sesi 2017/2018


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]