[ KENYATAAN YDP | AL-QUDS HAK MILIK UMAT ISLAM ]
Tragedi tragis yang menimpa umat Islam pada zaman ini adalah apabila pengumuman Presiden Amerika Syarikat iaitu, Donald Trump, terhadap bumi suci al-Quds sebagai ibu negara Israel. Tragedi ini merupakan satu ujian yang besar kepada orang yang beriman.

Rampasan secara tidak berperikemanusiaan dan melanggar hak asasi manusia kepada rakyat Palestin ini perlu disedari oleh semua umat Islam. Tindakan yang diambil oleh Presiden Amerika Syarikat ini adalah satu tindakan diktator yang turut ditohmah oleh sebahagian negara-negara besar sama ada negara Islam atau sebaliknya.

Ketahuilah, sejarah kesucian bumi Palestin ini antaranya ialah merupakan kiblat pertama bagi umat Islam dan merupakan tempat berlakunya pelbagai peristiwa khususnya peristiwa mukjizat Nabi Muhammad SAW ketika berlakunya Isra' dan Mikraj.

Oleh yang demikian, barisan Yang Dipertua Badan Kebajikan Anak Negeri dengan ini menyeru kepada seluruh mahasiswa/wi al-Azhar khususnya dan semua umat Islam amnya agar mengecam tindakan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat dalam mengiktiraf Baitul Maqdis sebagai ibu negara Israel.

Justeru, antara tindakan yang perlu dilakukan sebagai orang yang mengecam akan kezaliman ini adalah :

1. Mengetahui dan mengkaji sirah dan sejarah punca berlakunya kejatuhan tanah suci ini dan bagaimana cara untuk mengembalikannya semula.

2. Memperkukuh hubungan dengan Allah SWT dan berdoa agar bumi Palestin ini dapat dibebaskan semula oleh umat Islam.

3. Melaksanakan solat fardu Subuh secara berjemaah dan disusuli dengan bacaan Qunut Nazilah.


"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Lajnah Penerangan dan Penerbitan
BKASM sesi 2017/2018


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]