PEMANTAPAN THAQAFAH MELALUI PROGRAM GABUNGAN BKAN23 Januari 2018 (Selasa) - Perjumpaan Yang DiPertua Badan Kebajikan Anak Negeri telah diadakan di Asrama Badan Kebajikan Pelajar Pulau Pinang Mesir (BKPPPM), Hayyu Sabiek, Kaherah. Perjumpaan tersebut telah dipengerusikan oleh Yang DiPertua (BKPPPM) iaitu Ustaz Muhammad Safwan Bin Azzmi, perjumpaan ini diadakan bertujuan untuk menyelaraskan aktiviti program yang berbentuk thafaqah diperingkat gabungan Badan Kebajikan Anak Negeri di Mesir.

Program yang bakal diadakan ini merupakan salah satu inisiatif di peringkat Badan Kebajikan Anak Negeri bagi meningkatkan thaqafah dan kefahaman kepada mahasiswa/wi berkenaan peranan seorang penunutut ilmu dalam mendepani kepelbagaian isu semasa. Di samping melaksanakan prinsip-prinsip yang telah digariskan syariat Islam.

Bertepatan dengan ayat al-quran yang menyebut berkenaan tanggunggjawab sebahagian daripada orang yang beriman itu bukan sahaja berjuang dalam menegakkan agama Allah SWT dengan berperang di jalan-Nya, akan tetapi, hendaklah ada sebahagian lain yang mendalami dan memahami ilmu agama agar mereka dapat memberi peringatan tentang batasan-batasan agama yang perlu diikuti.

Firman Allah SWT yang bermaksud :

"Dan tidak sepatutnya bagi orang yang beriman itu pergi semuanya (ke medan perang). Mengapa tidak pergi daripada setiap golongan dikalangan mereka itu, beberapa orang untuk mendalami ilmu pengetahuan tentang agama dan supaya mereka dapat memberi peringatan kepada kaumnya (yang keluar berjuang) apabila orang itu kembali kepada mereka. Mudah-mudahan mereka itu dapat menjaga diri mereka.”

(Surah At-Taubah : Ayat 122)

Perancangan yang telah disepakati ini adalah bagi mengisi masa cuti yang berbaki khususnya buat mahasiswa Al-Azhar setelah selesai menjalani peperiksaan fasa pertama.

Program gabungan ini akan dilaksanakan pada bulan Februari dengan tarikh yang akan dimaklumkan melalui media rasmi Badan Kebajikan Anak Negeri masing-masing.

Semoga kelangsungan program yang bakal dilaksanakan ini dapat memberi manfaat, semangat dan meningkatkan thaqafah dalam diri mahasiswa demi melahirkan ulama yang amilin (berkerja) di dalam medan masyarakat selari dengan pembawaan resolusi Kongres Badan Kebajikan Anak Negeri.

Turut Hadir,

YDP KPT
( AMIR SYAHIR BIN ABDULL AZIZ )

YDP KPIPM
( MOHAMAD BUKHARI RIDHA BIN MOHD BAKRI )

YDP BKASM
( MOHAMAD LUQMAN BIN MOHAMAD JASMI )

YDP BKMIP
( AMIR NORDIN BIN A. RAHIM )

YDP MKKK
( MUHAMMAD NOR SYAMIL BIN OMAR )

YDP BKPJM
( NORHALIM BIN LOKMAN )

YDP BKKIMM
( MUHAMMAD ANUAR BIN ABDULLAH )

YDP KPP
( MOHD HALIMIN BIN YAAKUB )

YDP BKPPPM
( MUHAMMAD SAFWAN BIN AZZMI )

YDP BKAWM
( AMIRUL HAKIM BIN MOHD RAZIB )

TIDAK HADIR,

YDP KPKM
( AHMAD MUHAIMIN BIN MOHD ZAIN )

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]