TIDAK AKAN SESAT MEREKA YANG SENTIASA MERUJUK AL-QURAN - Nukilan Siswa Siri 9 عَنْ مَالِك أَنَّهُ بَلَغَهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا كِتَابَ اللَّهِ وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ

Dari Malik telah sampai kepadanya bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Telah aku tinggalkan untuk kalian, dua perkara yang kalian tidak akan sesat selama kalian berpegang teguh dengan keduanya; Kitabullah dan Sunnah Nabi-Nya."

Kelemahan kita di saat dan zaman ini adalah ramainya golongan yang membaca al-Quran, namun terlupa untuk mentadabbur al-Quran. Membaca al-Quran tanpa mentadabburnya dengan cahaya iman seharusnya menjadi muhasabah ke atas diri kita. Apakah tujuan kita membaca al-Quran selama ini?.

Adakah sekadar mengejar tawaran pahala yang dijanjikan, atau kita membacanya sesuai dengan tujuan al-Quran yang diturunkan Allah SWT?. Ketahuilah, memfungsikan al-Quran sebagai panduan dalam kehidupan seharian kita adalah penting kerana ianya merupakan pemisah antara hak dan batil.

Syaitan sentiasa berusaha keras menyusun strategi untuk menjauhkan manusia daripada hidup beramal dengan al-Quran. Malah menghasut manusia agar terus berfikir seperti gaya syaitan yang kufur.

Hari ini ramai yang mengulas berkenaan cabaran yang dihadapi oleh Umat Islam sambil menafikan hubung kaitnya dengan Yahudi dan musuh Islam yang lain. Seolah-olah pertembungan yang berlaku hanya berpunca dari pertembungan ekonomi dan politik semata-mata. Kalau begitu, kita telah menafikan ancaman-ancaman daripada al-Quran. Cukuplah Surah Al-Fatihah mendedahkan kepada kita di sana ada musuh, al-Maghdub dan ad-Dhaallin. Ditafsirkan sendiri oleh Rasul SAW bahawa al-Maghdub itu ialah Yahudi dan ad-Dhaallin itu ialah Kristian yang ditipu oleh Yahudi.

Surah Al-Baqarah pula menceritakan sebahagian besar berkenaan kisah Bani Israel. Adalah kesilapan yang besar sekiranya kita beranggapan mereka bukan musuh utama yang mesti kita hadapi dengan persiapan yang rapi.

Sedangkan hakikat yang perlu kita ketahui adalah sebagaimana Nabi melahirkan pelapis, syaitan juga melahirkan pelapis. Maka di situlah persaingan antara hak dan batil.

Kembalilah kita kepada Islam. Al-Quran merupakan "road map" yang menyelamatkan kita daripada tersesat. Justeru al-Quran beserta mesej-mesejnya perlu disegarkan kembali dalam kehidupan kita. Wahyu yang menitikberatkan perhambaan kepada Allah yang Maha Kuasa.

Kini kita berada di zaman langit terbuka luas, tetapi hati dan minda manusia seakan tertutup rapat. Maka ia perlu disedarkan dengan cahaya Iman dan Islam. Orang beriman tenang menghadapi gelombang dunia berbekalkan janji Allah dan al-Quran.


Disediakan oleh :

Muhamad Nasrul bin Jamal,
Bendahari Kehormat
BKASM sesi 2017/2018.


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]