HEDONISME : BUAH CATUR PERANCANGAN MUSUH

Firman Allah SWT :

وَلَن تَرْضَىٰ عَنكَ ٱلْيَهُودُ وَلَا ٱلنَّصَٰرَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى ٱللَّهِ هُوَ ٱلْهُدَىٰ ۗ وَلَئِنِ ٱتَّبَعْتَ أَهْوَآءَهُم بَعْدَ ٱلَّذِى جَآءَكَ مِنَ ٱلْعِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ ٱللَّهِ مِن وَلِىٍّ وَلَا نَصِيرٍ .


Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. (Surah Al-Baqarah : ayat 120)

Rasulullah SAW juga pernah mengingatkan umat Islam agar berwaspada dengan musuh Islam yang tidak putus asa dalam mengatur strategi menghancurkan umat Islam. Umat Islam perlu sentiasa berwasapada agar tidak mengikuti mereka dengan meniru  budaya orang kafir.

Hiburan yang melampaui batas dan menjauhkan umat dari agamanya adalah suatu perkara yang amat mendukacitakan apabila umat Islam mengikut budaya barat. Menjadikan artis sebagai kayu ukur pada setiap aspek, semuanya kelihatan normal kerana digunakan atas nama kemodenan dan mengikut arus zaman.

Fenomena pemikiran Hedonisme yang bertentangan dengan Islam. Satu ideologi yang mengukur sesuatu kebenaran itu melalui keseronokan. Sekiranya sesuatu perkara itu seronok, maka ia benar walaupun salah di sisi syarak dan begitulah sebaliknya. Hedonisme merupakan ancaman kepada perkembangan kebangkitan Islam kerana ideologi ini merebak dalam kalangan anak muda di mana anak muda merupakan pemain utama dalam menentukan jatuh bangunnya Islam.

Realiti di Malaysia, pelbagai hiburan yang disajikan, konsert dan pelbagai acara dilakukan yang tidak kena pada tempatnya. Tarian percampuran lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak mengikut syariat dan ditonton oleh umum. Hilang sifat malu dalam diri umat. Hal ini secara tidak langsung bercanggah dengan tatacara kita sebagai seorang Muslim.

Bagaimana jatuhnya Khilafah Abbasiyah, antara sebabnya hiburan yang berlebihan. Disebut oleh Ibnu Kathir di dalam kitab beliau “Bidayah wan Nihayah”, umat Islam diakhir pemerintahan Abbasiyah begitu teruk diserang dengan hiburan yang melampau. Fenomena ini merupakan satu penyakit yang dibuat oleh musuh Islam sendiri untuk melemahkan kekuatan umat Islam yang pada hari ini berkiblatkan budaya-budaya barat dalam kehidupan.

Selain itu, Islam juga telah meletakkan garis panduan asas yang perlu dipatuhi bagi memastikan sebarang bentuk hiburan yang ingin diketengahkan ke dalam masyarakat tidak terbabas dari landasan syariat.


Antaranya ialah :

1) Niat yang baik.

2) Tiada unsur-unsur yang bercanggah dengan akidah dan syariat Islam.

3) Tidak meninggalkan dan melalaikan kewajipan yang difardukan oleh Allah SWT.

4) Sentiasa menjaga adab-adab pergaulan.

5) Tiada unsur perjudian (pertaruhan) dan tidak berlaku pembaziran.

6) Tujuannya hendaklah baik dan tidak mendatangkan sebarang kemudaratan.

Justeru itu, Unit Biah Solehah (UBS) di bawah kelolaan Lajnah Dakwah dan Tarbiah BKASM sentiasa menjaga biah ahlinya sentiasa mengikuti syariat Islamiah. Pelbagai medium di sediakan dalam memastikan biah ahli terjaga. Oleh itu, marilah sama-sama kita menjaga biah solehah demi melahirkan "Muslim Berkualiti Mahasiswa Rabbani."


"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Disediakan oleh :

Norfarhani binti Ismail,
Timbalan ketua Lajnah Ekonomi
BKASM sesi 2017/2018.


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]