TAJARRUD DENGAN MANHAJ ISLAM - Nukilan Siswa siri 16


“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.” (Surah Al-Baqarah : ayat 208)

Tajarrud bermaksud murni atau tulen, yakni tidak bercampur dengan sesuatu yang asing. Tajarrud membawa kefahaman kepada setiap umat Islam agar melihat, berfikir, beramal dengan Islam daripada sumbernya yang asli tanpa dipengaruhi atau difahami melalui percampuran unsur-unsur luar daripada Islam. Meyakini bahawa Islam sebagai satu-satunya penyelesaian bagi setiap masalah yang berlaku di muka bumi Allah ini dan bukannya salah satu penyelesaian. Jika tidak, ianya seakan ingin mengatakan ada juga penyelesaian lain selain Islam.

Satu teguran kepada Saidina Umar r.a. yang ingin mengambil sebahagian apa yang terkandung di dalam kitab Taurat. Perkara ini dihalang oleh Nabi SAW secara tegas. Islam yang sudah sempurna hujah dan prinsipnya, tidak perlu digabungkan ataupun disandarkan dengan apa-apa falsafah sekalipun.

Apa yang berlaku di akhir zaman ini, kita tidak memahami apa yang Islam gariskan terlebih dahulu. Hanya bilamana berlakunya sesuatu isu dan permasalahan, maka barulah kita mengkajinya mengikut perspektif Islam dalam masa yang sama kita membandingkannya dengan fahaman dan ideologi-ideologi yang lain. Seolah-olah Islam ini hanya salah satu pendapat bukannya satu ketatapan.

Sepatutnya bila ada isu yang berlaku sebagai contoh dalam bab hiburan, isu 'Panama Dance'. Kita perlu mengajar masyarakat bahawa pengharamannya bukan pada namanya tapi pada prinsip dan garis panduan Islam yang telah dilanggar. Maka, tarian zapin juga akan menjadi haram bilamana ianya melibatkan pecampuran lelaki dan perempuan serta menari dengan lenggok yang mengiurkan. Fahamilah garis panduan berdasarkan apa yang Islam telah tetapkan. Maka, walau apa jua nama tarian atau senaman yang datang selepas ini, mudah untuk kita menilainya sama ada ianya dibolehkan atau tidak oleh syarak.

Seluruh mahasiswa Islam perlu memainkan peranan ini. Mendalami Islam dan memberi peringatan kepada masyarakat tentang cara hidup Islam yang sebenar. Agar masyarakat Islam mampu mengasingkan dan tidak mencampur adukkan prinsip Islam dengan fahaman dan ideologi yang lain. Kita perlulah berusaha menampilkan kemampuan Islam menyelesaikan seluruh masalah dunia hari ini. Didiklah masyarakat berpegang teguh dengan prinsip dan manhaj Islam. Agar apa jua yang mendatang, kita dapat menghadapinya dengan hujah dan ketatapan ajaran Islam.


"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Disediakan oleh :

Mohamad Luqman bin Mohamad Jasmi
Yang Dipertua,
BKASM sesi 2017/2018.


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

 1. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

  Web: almawaddah.info

  Salam


  Kepada:

   

  Redaksi, rektor dan para akademik


  Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


  Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

  Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


  Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]