[ IHTIRAM '18 & CERIA '18 | TARBIAH DAN UKHUWAH MENGUKUHKAN KEBERSAMAAN AHLI BKASM ]17 Mei - 17 Jun 2018, Kaherah - Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) sesi 2017/2018 telah berjaya mengadakan dua program mega iaitu Ihya' Tarbawi Ramadan 2018 (IHTIRAM '18) dan Celebration of Aidilfitri 2018 (CERIA '18).

IHTIRAM '18 yang dijalankan disepanjang bulan Ramadan lalu, telah menyusun beberapa aktiviti bagi meningkatkan tarbiah dan thaqafah ahli. Dalam menghadapi musim peperiksaan yang berlangsung, IHTIRAM '18 menyusun program sebaiknya supaya ahli-ahli BKASM terus menumpukan pencapaian akademik disamping menyertai program-program yang telah disusun.

Antara program-program IHTIRAM '18 yang berjaya dilaksanakan ialah Muhadarah Ammah, Sahur dan Iftar Jamaie, aktiviti gotong-royong dan Solat Tarawih di masjid berdekatan, bacaan ilmiah berkaitan puasa, aktiviti Juadah Mahabbah, Kempen Ruhban Fillail, tadarus dan Majlis Khatam Al-Quran.

Terdapat beberapa aktiviti yang dijalankan dengan kerjasama unit dan lajnah dalam BKASM antaranya Bicara Ramadan dan aktiviti Syantoh dan Hibbah Ramadan. Kedua-dua aktiviti ini dijayakan dengan kerjasama Lajnah Kebajikan. Selain itu, Diskusi Kitab pula dilaksanakan dengan kerjasama Unit Thaqafah. Manakala Tayangan Ilmiah telah berjaya dijalankan dengan kerjasama Unit Biah Solehah dan Unit Nadi Ukkaz. Kesemua aktiviti-aktiviti ini mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada ahli sekalipun dalam fasa peperiksaan.

Pada 14 Jun 2018, Majlis Penangguhan IHTIRAM '18 dan Perasmian CERIA '18 telah berjaya diadakan. Majlis telah dirasmikan oleh Ustz Mohd. Yasser bin Abdul Ghani, Atase Pendidikan Selangor Mesir.

Program CERIA '18 dimulakan dengan program ambang iaitu "Talkshow : Cinta Antara Dua Bulan" yang disampaikan oleh Ustaz Mohamad Badrul Annuar bin Mahbob, Ustazah Siti Fadilah binti Sulaiman. Manakala Ustaz Muhammad Irsyad bin Abd Ghaffar sebagai moderator.

Antara program yang menarik yang diadakan dalam program CERIA '18 ini ialah Baraan Takbir Raya, Ziarah Mahabbah, rewang raya, pertandingan Pelamin Raya dan Riadah Anak Selangor. Turut diadakan Majlis Rumah Terbuka BKASM dengan kerjasama Pejabat Atase Pendidikan Selangor Mesir.

Majlis Penutupan CERIA '18 telah disempurnakan oleh Ustaz Mohd Nazim bin Bahnan, Penasihat BKASM sesi 2017/2018 yang diadakan di Dataran Hayyu Asyir. Majlis diakhiri dengan persembahan daripada kumpulan nasyid BKASM, Sufy's Rythm dan lakonan daripada mahasiswa USMB sesi 2018/2019.

Semoga dengan penganjuran program seperti ini dapat meningkatkan ukhuwah dan kebersamaan ahli BKASM. Disamping itu juga, ahli dapat meningkatkan tarbiah dan thaqafah di dalam diri dengan menghadiri program-program yang dianjurkan.


"Ibrah Ramadan Inspirasi Perjuangan"
"Sunnah Diteladani Aidilfitri Disyukuri"
"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Disediakan oleh :
Setiausaha,
IHTIRAM '18 dan CERIA '18,
BKASM sesi 2017/2018


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]