ROADSHOW '18 : MAHASISWA BERBAKTI PENERUS LEGASIJulai 2018 - Selangor, Malaysia : Program Baktisiswa Mesir 2018 (ROADSHOW '18) merupakan program tahunan yang dianjurkan oleh Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) untuk memberikan pendedahan awal berkenaan al-Azhar dan Mesir kepada pelajar-pelajar STAM. Bagi tahun 2018, program ini kembali dengan menyasarkan beberapa buah sekolah terpilih di Selangor.

ROADSHOW '18 yang diketuai oleh saudara Nabil Rusyaidi bin Ramli ini bertujuan untuk berkongsi ilmu tentang kaedah penguasaan bahasa Arab yang baik melalui aktiviti yang dijalankan selain memberi motivasi dalam menuju kecemerlangan berdasarkan pengalaman belajar di al-Azhar dan Mesir.
 Hadir dengan tema "Ilmu Dihayati Pemuda Berintegriti", program ini berkonsepkan "motivasi". Dua slot utama disediakan untuk para pelajar bagi menjayakan dua objektif utama program.

Slot pertama 'Kun Mustaiqizon', para pelajar diberikan pendedahan kaedah memahami teks selain teknik-teknik menguasai tatabahasa Arab. Manakala slot kedua 'Talkshow : Kembara Musa' bual bicara bersama para mahasiswa dan graduan al-Azhar dengan memberi motivasi serta galakan menuju kecemerlangan berdasarkan pengalaman mereka sendiri belajar di al-Azhar.

Program ini juga meletakkan aktiviti Gerak Kerja Berkumpulan (GKB)  sebagai medan untuk menjayakan lagi objektif yang telah dinyatakan. Tidak ketinggalan, pihak program ada menyediakan pameran berkenaan Universiti Al-Azhar serta BKASM sendiri untuk memberikan gambaran kehidupan sebagai mahasiswa al-Azhar di Pelembahan Nil.

ROADSHOW ‘18 berkesempatan menghadiri lapan buah sekolah agama untuk menjalankan program ini. Sekolah-sekolah tersebut ialah :

1.    Sekolah Agama Menengah Muhammadiah, Pekan Sabak pada 2 Julai 2018.

2. Maahad Integrasi Tahfiz Selangor (MITS), Sabak Bernam pada 3 Julai 2018.

3.    Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Batu 38, Sabak Bernam pada 4 Julai 2018.

4. Sekolah Agama Menengah Jeram, Batu 20, Kuala Selangor pada 5 Julai 2018.

5. Sekolah Agama Menengah Tinggi Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor pada 9 Julai 2018.

6. Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin, Kampong Jawa, Klang pada 10 Julai 2018.

7. Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Rahimah, Sg Manggis, Banting pada 11 Julai 2018.

8. Sekolah Agama Menengah Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang pada 12 Julai 2018.

Kedatangan kami juga disambut baik oleh pihak sekolah dengan harapan agar program ini dijalankan lagi pada tahun seterusnya supaya dapat meningkatkan semangat dan motivasi dalam diri pelajar STAM untuk mencapai kejayaan seterusnya melanjutkan pengajian ke Mesir.

Akhir kata, pihak penganjur merakamkan jutaan penghargaan kepada semua yang terlibat dalam merealisasikan Program Baktisiswa Mesir 2018 pada tahun ini. Ucapan terima kasih juga diucapkan kepada pihak sekolah, para penggerak serta pelajar-pelajar STAM yang membantu menjayakan program pada kali ini sama ada secara langsung mahupun sebaliknya. Semoga usaha kita bersama diredai dan diberkati Allah SWT serta mendapat ganjaran daripada-Nya.


“Ilmu Dihayati Pemuda Berintegriti”
“Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan”


Disediakan oleh :
Setiausaha
Program Baktisiswa Mesir 2018 (ROADSHOW '18)
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir
Sesi 2017/2018 


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]