[ MAT 43 : MENERUSKAN LEGASI PIMPINAN RABBANI ]

20 Oktober 2018, Kaherah : Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2017/2018 telah menganjurkan Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-43 yang telah diadakan di Asrama Rumah Selangor. Program ini telah melibatkan seluruh ahli BKASM yang berada di Mesir sama ada di Kaherah mahupun muhafazah dengan kehadiran ahli yang sangat memberangsangkan iaitu seramai 252 ahli akhawat dan 178 ahli ikhwah.

Antara objektif program ini dilaksanakan adalah untuk menjadikan mesyuarat salah satu medan tarbiah dalam memastikan kelangsungan BKASM sebagai wadah kesatuan serta menambah thaqafah ahli melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

Sebelum berlangsungnya MAT 43, beberapa aktiviti Ambang MAT berjaya dijalankan antaranya pembentangan kitab, 'Tahadu Tahabu',  munajat MAT 43 bacaan doa selamat serta forum.

Ketika hari berlangsungnya Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-43, majlis dimulakan dengan alunan ayat suci al-Quran, ucapan daripada pengarah MAT kali ke-43, saudara Luqmanulhafiz bin Mohd Amir dan ucapan daripada Yang Dipertua BKASM, saudara Mohamad Luqman bin Mohamad Jasmi serta diakhiri dengan ucapan perasmian oleh saudara Muhammad Auzaie bin Roslan.

Sejurus tamatnya majlis perasmian, seluruh ahli mesyuarat bergerak ke tempat mesyuarat mengikut tempat yang ditetapkan iaitu Musolla Darul Ehsan ditempatkan bagi ikhwah manakala akhawat di Sutuh Rumah Selangor.

Agenda besar mesyuarat yang telah dilaksanakan ialah pengesahan Minit mesyuarat kali ke-42 oleh Jabatan Setiausaha Agung, pembentangan laporan bagi setiap Lajnah dan Jabatan BKASM, pembentangan usul dan muhasabah dan cadangan umum daripada ahli kepada BKASM yang mendapat respon yang sangat baik daripada ahli mesyuarat.

MAT 43 seterusnya diteruskan dengan penyampaian sijil dan hadiah kepada ahli bagi anugerah khas iaitu Tunas Harapan, Aktivis BKASM dan Ilmuan Muda. Turut diadakan juga penyampaian sijil kepada wakil Pengarah Program Mega BKASM dan wakil AJKT BKASM bagi sesi 2017/2018. Sebelum pengumuman AJKT baru daripada pihak Suruhanjaya Pilihan Raya BKASM 2018 (SPR 18), ucapan penutupan daripada wakil penasihat, YDP dan Raisah telah disampaikan bagi menutup tirai bahtera BKASM sesi 2017/2018.

Agenda yang dinantikan iaitu pengumuman AJKT baru daripada SPR 18 yang disampaikan oleh saudara  Mohd Faiz bin Ismail Shah. Seramai 8 orang AJKT akhawat telah memenangi pilihanraya manakala Yang Dipertua dan AJKT ikhwah menang tanpa bertanding.

Mesyuarat Agung Tahunan BKASM kali ke-43 telah diakhiri dengan ucapan sulung daripada Ustaz Nabil Rusyaidi bin Ramli, Yang Dipertua BKASM sesi 2018/2019 beserta tayangan video program sepanjang sesi 2017/2018 dan nyanyian lagu Bersama Bersatu dan PMRAM.

Semoga semua ahli dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama kita serta mendapat manfaat dan diharapkan program seperti ini dapat meneruskan survival legasi pimpinan dan ahli seterusnya menjaga kelangsungan BKASM pada masa hadapan.


“Musyawarah Perintis Kesatuan Ummah”


MAT 43
BKASM sesi 2018/2019


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]