ISTIQAMAH BERSAMA ISLAM - Minda Siswa Siri 3ISTIQAMAH BERSAMA ISLAM.


ٱلَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَٰلَٰتِ ٱللَّهِ وَيَخۡشَوۡنَهُۥ وَلَا يَخۡشَوۡنَ أَحَدًا إِلَّا ٱللَّهَۗ وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ حَسِيبٗا

Maksudnya : “(Iaitu) orang-orang yang menyampaikan risalah-risalah Allah, mereka takut kepada-Nya dan mereka tidak merasa takut kepada seorang pun selain kepada Allah. Dan cukuplah Allah sebagai Pembuat Perhitungan.(Surah Al-Ahzab : ayat 39)

Rasulullah SAW merupakan nabi yang diutuskan untuk memperbaiki akhlak masyarakat dunia dengan menyampaikan risalah Islam yang syumul. Namun, sudah pasti banyak tentangan dan cabaran yang terpaksa ditempuhi Baginda SAW dan para sahabat demi meninggikan kalimah Allah di atas muka bumi ini.

Sifat luar biasa yang dimiliki oleh Baginda SAW dan para sahabat tidak akan tercapai tanpa tarbiah yang berterusan. Tarbiah merupakan proses memelihara, mendidik seseorang agar menjadi lebih baik dalam kehidupannya. Maka, ia merupakan satu elemen yang penting dalam diri seorang muslim agar kefahaman Islam yang sebenar dapat dicapai. Melalui tarbiah juga akan membentuk jiwa yang tinggi nilai ikhlas dan pengorbanannya dalam beramal.

Malangnya, ramai yang beranggapan bahawa tarbiah ini seolah-olah mengongkong kehidupan mereka daripada menikmati kesenangan dunia. Mereka alpa bahawa rosaknya masyarakat kini akibat nafsu yang tidak dikawal dengan panduan agama. Kesannya, berlakulah pelbagai kerosakan di atas muka bumi seperti yang dapat kita saksikan hari ini.

Maka, dapat kita simpulkan bahawa kekurangan tarbiah dalam diri akan melahirkan fikiran dan tindak-tanduk yang berlawanan dengan syarak. Tidak dinafikan bahawa sesiapa yang menjalani proses tarbiah pasti akan diuji keikhlasan mereka semata-mata untuk dinilai tahap keimanan mereka. Tuntasnya, tetaplah istiqamah bersama Islam hingga akhir hayat kita.

مِّنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ رِجَالٞ صَدَقُواْ مَا عَٰهَدُواْ ٱللَّهَ عَلَيۡهِۖ فَمِنۡهُم مَّن قَضَىٰ نَحۡبَهُۥ وَمِنۡهُم مَّن يَنتَظِرُۖ وَمَا بَدَّلُواْ تَبۡدِيلٗا  

Maksudnya : “Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; maka di antara mereka ada yang gugur. Dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu dan mereka tidak merubah (janjinya).(Surah Al-Ahzab : ayat 23)


“Mantap Tarbiah Unggul Sahsiah”
“Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan”


Disediakan oleh :
Khairul Zaim bin Mohd Baharin
Bendahari Kehormat
BKASM sesi 2018/2019


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluarga BKASM


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]