[ SEMINAR MIND 2019 : MELAHIRKAN MAHASISWA BERILMU DAN BERAMAL ]


29, 30 & 31 JANUARI 2019, KAHERAH –  Seminar MIND 2019 anjuran bersama Persatuan Pelajar-Pelajar Sains Kesihatan Malaysia-Mesir (PERUBATAN) dan Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) sesi 2018/2019  telah diadakan di Dewan Kasr Ainy, Sayyedah Zainab.

Antara objektif utama program ini adalah :

1. Meningkatkan kefahaman dan kesedaran peserta mengenai akal dan pemikiran dengan mensasarkan sekurang-kurangnya 3 objektif umum pengisian mencapai 100%.
2. Mengeratkan hubungan antara ahli PERUBATAN dan pengajian Islam dengan mensasarkan sekurang-kurangnya 250 penyertaan daripada pelajar sains kesihatan dan 300 daripada pengajian Islam (BKASM).
3. Memberi pendedahan kepada peserta mengenai tanggungjawab masyarakat dengan menyentuh pengisian mengenai Islam adalah solusi bagi salah satu slot.
4. Menerapkan nilai profesionalisme dalam kalangan peserta dengan memastikan perjalanan program mengikut etika dan menjaga masa yang ditetapkan.

Pengisian selama tiga hari ini telah berjaya disempurnakan hasil gandingan dua pengisi hebat yang dijemput khas dari Malaysia iaitu Dr Mohd Zuhdi bin Marsuki, Rektor KUIZM dan Dr Mohd Ariff bin Mohd Noor, Ketua Perkhidmatan Psikiatri Negeri Kelantan.

Majlis bermula pada hari Selasa dengan kehadiran dan sesi pendaftaran oleh para peserta. Majlis perasmian dimulakan dengan ucapan aluan daripada pengarah, saudara Mohamad Naqieb bin Mohammad, seterusnya diteruskan dengan ucapan perasmian daripada saudara Nabil Rusyaidi bin Ramli selaku Yang Dipertua BKASM sesi 2018/2019.

Para peserta memulakan penjelajahan ilmu pada hari pertama dengan slot berkenaan fenomena akhir zaman yang bertajuk 'Islam Jadi Tumpuan : Kebetulan atau Perancangan?' dan slot kedua yang bertajuk 'Brain and Mental Health'.

Seterusnya, pada hari kedua seminar, para peserta telah dibentangkan dengan tiga slot yang sangat penting dan menarik iaitu 'Negara Bangsa : Kesejahteraan atau kehancuran?', 'Menyingkap Fenomena Pasca Islamisme' dan 'Depresi : Antara Solusi dan Diskriminasi'.

Pada hari ketiga program yang merupakan hari terakhir bagi Seminar MIND 2019, para peserta didedahkan dengan pembentangan slot keenam, 'What's wrong with our rights?' dan slot ketujuh iaitu 'MIND : Ketika Akal dan Wahyu Bersatu'. Selain itu, turut peringkat program juga menyusun satu slot khas yang dinamakan 'Wacana 2 Minda' yang disediakan bertujuan memberi ruang kepada kedua-dua pengisi menjawab soalan-soalan yang dilontarkan oleh peserta yang belum selesai dijawab ketika slot pengisian.

Slot Panel Akademik : 'Introspeksi dan Resolusi' juga diadakan bagi berkongsi hasil dapatan sepanjang seminar berlangsung dimana respon akan diutarakan oleh para peserta sendiri. Akhir sekali, Seminar MIND 2019 melabuhkan tirainya dengan ucapan penutup yang disampaikan oleh saudara Ahmad Shahir bin Ahmad Jalaludin selaku Presiden PERUBATAN sesi 2018/2019.

Besar harapan daripada pihak penganjur semoga program Seminar MIND 2019 yang telah diadakan selama tiga hari ini dapat menyuntik semangat dalam kalangan ahli untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dalam diri masing-masing dan mengambil berat tentang isu semasa yang berlaku di akhir zaman ini.

Sekian, terima kasih.


“at-Taqwa, as-Syifa, ar-Rahmah”
“Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan”


Disediakan oleh :
Setiausaha
Seminar MIND 2019
Persatuan Pelajar-Pelajar Sains Kesihatan Malaysia-Mesir (PERUBATAN)
Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM)


#PERUBATANKelasPertama
#MemimpinGelombangISLAH
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]